Τα πάντα ρει: Τα «γνωστά και άγνωστα» των αγορών

Τα πάντα ρει: Τα «γνωστά και άγνωστα» των αγορών

180
Τα πάντα ρει: Τα «γνωστά και άγνωστα» των αγορών

Οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας το περασμένο Σαββατοκύριακο υπενθυμίζουν στο επενδυτικό κοινό τους γεωπολιτικούς κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένο ένα χαρτοφυλάκιο, αλλά και την ανάγκη διαφοροποίησής του, προκειμένου να μετριάζονται οι όποιες απώλειες. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, εισήγαγε μέσω της αυτοβιογραφίας του την έννοια «γνωστά και άγνωστα». Εν προκειμένω, είναι γνωστό ότι οι κεφαλαιαγορές επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Αυτό που ίσως δεν ήταν μέχρι πρότινος γνωστό είναι η ικανότητα των εμπλεκόμενων δυνάμεων της Υεμένης να χρησιμοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες, όπως τα drones (με εξωγενή κρατική ή όχι υποστήριξη), για επιθέσεις σε πετρελαϊκές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας, φέρνοντας τα πάνω κάτω στην τιμή του πετρελαίου.

Ένα ισορροπημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο ουσιαστικά δεν περιλαμβάνει μόνο ένα είδος περιουσιακού στοιχείου, είναι πιθανό να επωφεληθεί από την ανατίμηση assets χαμηλού ρίσκου, όπως είναι ο χρυσός ή τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Από την άλλη, το ίδιο χαρτοφυλάκιο θα παρουσιάζει υψηλές διακυμάνσεις, δεδομένου ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είναι «ευαίσθητες» σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και αντιμετωπίζει υψηλούς κινδύνους.

Στο μέτωπο των εμπορικών διενέξεων ΗΠΑ-Κίνας, αυτές φαίνεται πως προσωρινά «χαλαρώνουν», ωστόσο η νέα «κρίση» στη Μέση Ανατολή πυροδοτεί νέες ανησυχίες για τον εκτροχιασμό της παγκόσμιας οικονομίας. Πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίδραση των ΗΠΑ και από το κατά πόσο αυτή θα κλιμακώσει περαιτέρω την ήδη έκρυθμη κατάσταση.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, τη δεύτερη σε διάστημα δύο μηνών. Αναλυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή της Fed αποτελεί απόρροια της πίεσης που ασκεί τόσο ο Τραμπ όσο και μια σημαντική μερίδα επενδυτών.

Στην Ευρώπη, η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,50%, ενώ ανακοίνωσε και νέα ποσοτική χαλάρωση (αγορά δηλαδή ομολόγων). Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις πρώτες κινήσεις της Κ. Λαγκάρντ ως επικεφαλής της ΕΚΤ, όταν αναλάβει τα καθήκοντά της, τον προσεχή Νοέμβριο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η στερλίνα παρουσιάζει αξιοσημείωτη άνοδο μέσα στον Σεπτέμβριο, με τον Μπόρις Τζόνσον ωστόσο να λαμβάνει προθεσμία 12 ημερών από τις Βρυξέλλες για την εξεύρεση λύσης στο Brexit. Ο Βρετανός πρωθυπουργός φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο η Βόρεια Ιρλανδία να μετατραπεί σε ειδική οικονομική ζώνη τόσο για την ΕΕ όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: Quiltercheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.