Άμεσος ο κίνδυνος επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας

Άμεσος ο κίνδυνος επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας

79
Άμεσος ο κίνδυνος επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας

Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις από πολλούς διεθνείς φορείς για περιορισμό της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Ο παγκόσμιος δείκτης PMI (Purchasing Managers’ Index), τον οποίο καταρτίζει η IHS Markit, παρέμεινε τον Αύγουστο κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 50 μονάδων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, στις 49,5 μονάδες.

Οι παραγγελίες νέων αγαθών και οι όγκοι των προϊόντων μεταποίησης δείχνουν σαφή τάση μείωσης. Οι διεθνείς εμπορικοί όγκοι έπεσαν στο χαμηλότερο ποσοστό τους από τα τέλη του 2012, σύμφωνα με έκθεση της JP Morgan.

Οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη και η χαμηλότερη του αναμενομένου ανάπτυξη, ανάγκασαν το ΔΝΤ να αναθεωρήσει κατά 0,1% προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη, στο 3,2% για φέτος και 3,5% για το 2020. Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ δεν έλαβαν υπόψη ούτε την πρόσφατη επιβολή δασμών από ΗΠΑ και Κίνα ούτε, πολύ περισσότερο, την επίθεση στις σαουδαραβικές εγκαταστάσεις.

Οι χαμηλότερες επιχειρηματικές επενδύσεις και το δυσμενές κλίμα αναμένεται να επηρεάσουν τις καταναλωτικές τάσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) προσδιορίζει την ανάπτυξη του εμπορίου σε 2,6% φέτος από 3% πέρυσι. Όπως και το ΔΝΤ, ο ΠΟΕ υπογραμμίζει τις σημαντικές διαφοροποιήσεις που υπάρχουν ανά τον πλανήτη, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να ξεπερνούν σε ποσοστά αύξησης της οικονομίας τις ανεπτυγμένες, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να κατευναστούν οι πολιτικές και εμπορικές εντάσεις προκειμένου η παγκόσμια οικονομία να παρουσιάσει νέα άνοδο. Οι εξαγωγές των αναπτυσσόμενων χωρών αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,4% και οι εισαγωγές κατά 3,6%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις ανεπτυγμένες χώρες ανέρχονται σε 2,1% και 1,9%.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.