One Belt One Road: επέλαση στην Αφρική

One Belt One Road: επέλαση στην Αφρική

248
One Belt One Road: επέλαση στην Αφρική

Η κινεζική πρωτοβουλία «One Belt One Road» αναμένεται να επηρεάσει τα αφρικανικά κράτη δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη τους κατά τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με αξιωματούχο του ερευνητικού ινστιτούτου και think tank «Dialogue of Civilizations»

Ο Andrei Filippov σε συνέντευξη του στο ρωσικό TASS δήλωσε ότι «χωρίς αμφιβολία η επέκταση του BRI στην Αφρική θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ήπειρο και στις αναπτυσσόμενες χώρες του νοτίου ημισφαιρίου οι οποίες αντιμετωπίζουν ουσιαστική έλλειψη στις υποδομές.

Προβλέψεις αναφέρουν ότι ο πληθυσμός της Αφρικής το 2050 θα φτάσει τα 2,6 δις. Ωστόσο, ακόμα και τότε αρκετές χώρες θα πάσχουν από σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές, ενώ μεγάλο μέρους του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό και ηλεκτρισμό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Αφρικής οι αναγκαίες επενδύσεις στην ήπειρο ανέρχονται σε $130 έως $170 δις ετησίως, ενώ στην πράξη οι επενδυτικές κινήσεις που υλοποιούνται κυμαίνονται μεταξύ $68 και $108 δις, γεγονός που υποδηλώνει το έλλειμμα κεφαλαιακών αναγκών.

Ο Ρώσος ερευνητής καταλήγει ότι «η πρωτοβουλία BRI προωθεί την εθελοντική συνεργασία των χωρών που συμμετέχουν, ενώ η συμμετοχή των χωρών δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη σημαντικές πολιτικές δεσμεύσεις, αλλά μόνο στις διαδικασίες υλοποίησης».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.