Εντοπίστηκε ναυάγιο πλοίου από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Εντοπίστηκε ναυάγιο πλοίου από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

346
Εντοπίστηκε ναυάγιο πλοίου από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στον εντοπισμό ναυαγίου πλοίου στη νήσο Όρκνεϊ στη Σκωτία, το οποίο πιστεύεται ότι βυθίστηκε από το γερμανικό υποβρύχιο U-32 στις 2 Μαρτίου 1940, προχώρησαν επιστήμονες πραγματοποιώντας ενάλια έρευνα βαθέων υδάτων στην περιοχή.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, το πλοίο πιθανότατα είναι το σουηδικό M/S Lagaholm και εκτελούσε το δρομολόγιο Νέα Υόρκη-Γκέτεμποργκ όταν το γερμανικό υποβρύχιο άνοιξε πυρ παρά το γεγονός ότι η Σουηδία διατήρησε ουδέτερη στάση καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά τα ιστορικά αρχεία ο πλοίαρχος, Erik Rudolf Berg, διέταξε τα μέλη του πληρώματος να εκκενώσουν το φορτηγό πλοίο σε σωσίβιες λέμβους πριν αυτό τελικά βυθιστεί από τους Ναζί. Κατά την επίθεση, η οποία έλαβε χώρα 148 χλμ. δυτικά του Κέρκγουολ, της μεγαλύτερης πόλης του Όρκνεϊ, ένα μέλος πληρώματος δηλώθηκε αγνοούμενο.

Η πρώτη σωσίβια λέμβος που μετέφερε 13 ναυτικούς έφτασε στο Όρκνεϊ με ασφάλεια ενώ 14 μέλη πληρώματος που επέβαιναν σε μία δεύτερη λέμβο διασώθηκαν έξι ώρες αργότερα από νορβηγικό πλοίο.

Το U-32 συνέχισε τις εχθρικές επιχειρήσεις του εναντίον εμπορικών πλοίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το βρετανικό RMS Empress, το μεγαλύτερο πλοίο που βυθίστηκε ποτέ από το γερμανικό υποβρύχιο.

Φωτο: Ιδιωτική Συλλογή Χρήστου Βαγιωνάκη

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.