Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: οι δασμοί «μπούμερανγκ» για τις εταιρείες

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: οι δασμοί «μπούμερανγκ» για τις εταιρείες

125
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: οι δασμοί «μπούμερανγκ» για τις εταιρείες

Η Unipec, ο εμπορικός βραχίονας της κορυφαίας κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας Sinopec, προωθεί προς πώληση το αμερικανικό αργό πετρέλαιο στην Ινδία και την Νότια Κορέα προκειμένου να αποφύγει τους δασμούς που επέβαλε το Πεκίνο, λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Πηγές που τηρούν καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι αποτελεί μία ασυνήθιστη κίνηση για την Unipec, που προφανώς έχει σχέση από την επιβολή δασμών 5% στις εισαγωγές αμερικανικού πετρελαίου από την 1η Σεπτεμβρίου.

Πολλά ασιατικά διυλιστήρια αγοράζουν πετρέλαιο από τις ΗΠΑ λόγω των σκληρών μέτρων που έχουν επιβληθεί κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας.

Η Unipec που συνήθως εισάγει 6 εκατ. βαρέλια αμερικανικού αργού από το Τέξας σε μηνιαία βάση, μείωσε την εισαγόμενη ποσότητα για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε 2 εκατ. βαρέλια, σαφώς επηρεασμένη από τους επιβληθέντες κινεζικούς δασμούς.

Στοιχεία του Refinitiv δείχνουν ότι τουλάχιστον δύο πλοία που μετέφεραν αμερικανικό πετρέλαιο και κατευθύνονταν σε κινεζικά λιμάνια, άλλαξαν πορεία ενόσω βρίσκονταν εν πλω με προορισμό την Ινδία και την Νότια Κορέα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.