Βεγγάζη: δειλή αλλά σταθερή ανάπτυξη για το λιμάνι της

Βεγγάζη: δειλή αλλά σταθερή ανάπτυξη για το λιμάνι της

141
Βεγγάζη: δειλή αλλά σταθερή ανάπτυξη για το λιμάνι της

Το λιμάνι της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Λιβύης μετρά ήδη τρία χρόνια επαναλειτουργίας του, προσδοκώντας σε αύξηση της κίνησης και των εσόδων του, όπως δημοσιεύεται σε άρθρο του Reuters.

Το 2014 το λιμάνι βρέθηκε στο επίκεντρο των εχθροπραξιών που μαίνονταν στη Βεγγάζη για τον έλεγχο της πόλης αφήνοντας πίσω τους ερείπια. Πολλά κτίρια καταστράφηκαν ενώ η κύρια πύλη του λιμένα σταμάτησε να λειτουργεί. Οι δυνάμεις υπό τον Χαλίφα Χάφταρ ανακήρυξαν την νίκη τους το 2017, οπότε και ξεκίνησαν δειλά εργασίες ανακατασκευής του λιμανιού.

Το λιμάνι της Βεγγάζης δειλά αλλά σταθερά αυξάνει τη δραστηριότητά του: τρόφιμα, αυτοκίνητα, πετρελαιοειδή και κοντέινερ συγκαταλέγονται μεταξύ πολλών φορτίων που διακινούνται στο λιβυκό λιμάνι.

Αξιωματούχος του λιμένα της Βεγγάζης αναφέρει ότι τα μηνιαία έσοδα ξεπερνούν πλέον αυτά πριν την περίοδο του πολέμου, χωρίς ωστόσο να επενδύονται στην ανάπτυξη του λιμένα.

Σχεδόν 1.500 κοντέινερ ξεφορτώνονται κάθε εβδομάδα, όταν το 2011 δεν αριθμούσαν πάνω από 400. Υπάλληλος του λιμανιού δήλωσε ότι «υπάρχει πλέον δουλειά στο λιμάνι, γεγονός που θα αναζωογονήσει την οικονομία της πόλης». Σχεδόν 1.400 εργαζόμενοι απασχολούνται στο λιμάνι της Βεγγάζης.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.