Το Μεξικό σε ενεργειακή σύγχυση

Το Μεξικό σε ενεργειακή σύγχυση

65
Το Μεξικό σε ενεργειακή σύγχυση

Ο Πρόεδρος του Μεξικού Andrés Manuel López Obrador συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Eni, Claudio Descalzi, στην Πόλη του Μεξικό. Οι δύο άνδρες συζήτησαν τις επενδυτικές δραστηριότητες της Eni στην χώρα της Κεντρικής Αμερικής.

Ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση δόθηκε στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου στην πολιτεία του Ταμπάσκο, όπου η παραγωγή ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο.

Πρόκειται για την πρώτη επένδυση παραγωγής πετρελαίου στο Μεξικό μετά την ενεργειακή μεταρρύθμιση που υιοθετήθηκε από τον προηγούμενο Μεξικανό Πρόεδρο Enrique Peña Nieto. Η μεταρρύθμιση, η οποία έχει τεθεί υπό σοβαρή αμφισβήτηση από τον κεντροαριστερό Πρόεδρο López Obrador επιτρέπει σε ξένες εταιρείες να πραγματοποιούν εξορύξεις στη χώρα, ύστερα από δεκαετίες αποκλειστικής κυριαρχίας της μεξικανικής Pemex.

Η παραγωγή της Eni στο Μεξικό ανέρχεται σε περίπου 10.000 βαρέλια πετρελαίου με ορίζοντα να φτάσει η παραγωγή τα 100.000 βαρέλια/ημερησίως στο πρώτο μισό του 2021. Στον αντίποδα, η παραγωγή της Pemex σημειώνει διαρκώς πτώση, με το πρώτο τετράμηνο του 2019 να φτάνει τα 1,67 εκατ. βαρέλια. Συγκριτικά, για το ίδιο διάστημα η παραγωγή το 2018 έφτανε τα 1,81 εκατ., το 2017 τα 1,95 εκατ. ενώ το 2014 ήταν στα 2,43 εκατ. βαρέλια.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.