Υψηλή η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές πετρελαίου

Υψηλή η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές πετρελαίου

105
Υψηλή η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές πετρελαίου

Το 2017 η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγωγές πετρελαίου παρέμεινε σε υψηλά σχετικά επίπεδα, καθώς ο λόγος των καθαρών εισαγωγών προς την ακαθάριστη κατανάλωση πετρελαίου ανερχόταν στο 87%, στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2016 και 2% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του 2015 (89%).

Η εξάρτηση των εισαγωγών πετρελαίου υπολογίζεται ως ο λόγος των καθαρών εισαγωγών (εισαγωγές μείον εξαγωγές) προς την ακαθάριστη εγχώρια ενεργειακή κατανάλωση αργού πετρελαίου, παραγώγων του πετρελαίου και ναυτιλιακών καυσίμων.

Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, σε 18 κράτη-μέλη τα επίπεδα των καθαρών εισαγωγών πετρελαίου τα επίπεδα των καθαρών εισαγωγών πλησίαζαν ή και ξεπερνούσαν την εσωτερική κατανάλωση, σε ποσοστά από 96% έως 104%.

Η Εσθονία αποτελεί την πρώτη σε εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου χώρα-μέλος της ΕΕ με ποσοστό 115%. Αντίθετα, η εξάρτηση της Μεγάλης Βρετανίας ανερχόταν μόλις στο 35% και στο -4% για τη Δανία.

oil import dependency rates

Πηγή: Eurostat

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.