Χωρίς τέλος η ενδοασιατική κόντρα

Χωρίς τέλος η ενδοασιατική κόντρα

93
Χωρίς τέλος η ενδοασιατική κόντρα

Έκκληση απευθύνει η Νότια Κορέα προς την Ιαπωνία για έναν ειλικρινή και σοβαρό διάλογο προκειμένου να επιλυθεί η διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Ιαπωνία έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές της προς τη γειτονική χώρα.

Το Τόκιο αφαίρεσε την Σεούλ από τη «λευκή» λίστα των χωρών πρώτης προτίμησης για εμπορικές συναλλαγές, ενώ είχε προηγηθεί τον Ιούλιο απόφαση για περιορισμό των εξαγωγών υλικών που είναι απαραίτητα για την νοτιοκορεατική βιομηχανία ηλεκτρονικών.

Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τη σκλήρυνση των μέτρων εκ μέρους της ιαπωνικής κυβέρνησης, ωστόσο το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ιάπωνα Πρέσβη στη Σεούλ για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία.

Οι σχέσεις των δύο χωρών επλήγησαν καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας εξέδωσε πέρυσι σειρά αποφάσεων που υποχρεώνει ιαπωνικές εταιρείες να αποζημιώσουν Νοτιοκορεάτες πολίτες, θύματα της ιαπωνικής αποικιοκρατίας την περίοδο 1910-1945.

Ιαπωνία και Νότια Κορέα είναι σε αντιπαράθεση για την κυριαρχία των νήσων που ονομάζεται Τακεσίμα στα ιαπωνικά και Ντόκντο στα κορεατικά, και τα οποία βρίσκονται σε ίση απόσταση και από τις δύο στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, την οποία η Σεούλ ονομάζει Ανατολική Θάλασσα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.