Ισορροπημένη η αγορά των VLGCs

Ισορροπημένη η αγορά των VLGCs

167
Ισορροπημένη η αγορά των VLGCs

Πως διαμορφώνονται οι προοπτικές της αγορές των LPG Carriers βραχυπρόθεσμα; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει μέσω πρόσφατης έκθεσης η ΒW LPG, μία εκ των κορυφαίων διαχειριστριών εταιρειών LPG Carriers στον κόσμο.

Ειδικότερα, με αφορμή τον οικονομικό της απολογισμό για το β’ τρίμηνο η ΒW LPG αναφέρει στην εκτενή έκθεσή της ότι οι ναύλοι για τα VLGCs ξεκίνησαν να ανακάμπτουν από τα τέλη του α΄ τριμήνου, μία τάση η οποία συνεχίστηκε και το β΄τρίμηνο. Σε ό,τι αφορά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς, εκτιμάται ότι οι εξαγωγές LPG από τη Β. Αμερική θα αυξηθούν ως απόρροια κυρίως της αυξημένης αμερικανικής παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία της ΙΕΑ, οι καθαρές εξαγωγές LPG από τις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά 18,4% στους 36 εκατ. τόνους καθώς αυξάνεται η παραγωγή ενώ η εγχώρια κατανάλωση παραμένει σε σταθερά επίπεδα.

Την αντίθετη πορεία φαίνεται πως θα ακολουθήσουν οι εξαγωγές από τη Μ. Ανατολή ελέω των κυρώσεων προς το Ιράν και των περικοπών του ΟΠΕΚ+, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Από την άλλη, οι αναδυόμενες αγορές της Ινδίας και της Ινδονησίας αναδεικνύονται σε σημαντικούς εισαγωγείς LPG παρά το γεγονός ότι το β’ τρίμηνο οι εισαγωγές τους μειώθηκαν οριακά.

Από την πλευρά της προσφοράς, το βιβλίο παραγγελιών βρίσκεται στο 13% του υφιστάμενου στόλου των 275 VLGCs ενώ έως το τέλος του 2019 αναμένονται 8 ακόμη παραδόσεις VLGCs ενώ άλλα 5 θα σταλούν προς ανακύκλωση.

Τέλος ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας του παγκόσμιου στόλου των VLGCs ανέρχεται στα 9,7 έτη.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.