Ποιες χώρες θα επηρεαστούν από το Brexit;

Ποιες χώρες θα επηρεαστούν από το Brexit;

245
Ποιες χώρες θα επηρεαστούν από το Brexit;

Το Λουξεμβούργο και η Νορβηγία αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από το Brexit, μετά την ίδια την Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού ινστιτούτου Bertelsmann Stiftung που δημοσίευσαν το NTB και το Euronews.

Ένα σκληρό Brexit θα επιβαρύνει €57 δις ετησίως τους Βρετανούς πολίτες ή €900 ανά κάτοικο, ενώ αντίθετα η επιβάρυνση για τις 3 μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ (πλην Ηνωμένου Βασιλείου) είναι πολύ μικρότερες, ήτοι €10 δις για τη Γερμανία, €8 δις για τη Γαλλία και €4 δις για την Ιταλία.

Η Ιρλανδία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, θα ζημιωθεί κατά €3,5 δις ετησίως σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο «λογαριασμός» που θα στοιχίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα Brexit με συμφωνία μειώνεται σημαντικά σε μόνο €22 δις ετησίως ενώ σε περίπτωση εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας χωρίς συμφωνία το ποσό «ανεβαίνει» στα €40 δις ετησίως.

Εκτός, ΕΕ, η Νορβηγία αναμένεται να ζημιωθεί έως και €1,2 δις ετησίως σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Αντίθετα, οι ΗΠΑ και η Κίνα αναμένεται να επωφεληθούν από το Brexit.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.