Ξηρασία, καύσωνες και αμμοθύελλες δίχως τέλος τα επόμενα έτη;

Ξηρασία, καύσωνες και αμμοθύελλες δίχως τέλος τα επόμενα έτη;

95
Ξηρασία, καύσωνες και αμμοθύελλες δίχως τέλος τα επόμενα έτη;

Tον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την κλιματική αλλαγή κρούει με πρόσφατη έκθεσή της η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC).

Πιο συγκεκριμένα στην έκθεσή της η IPCC δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανθρώπινη δραστηριότητα και πως αυτή έχει επηρεάσει την κλιματικά αλλαγή και έχει διογκώσει το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής προειδοποιούν ότι ο άνθρωπος δρα άμεσα αρνητικά στα ¾ της Γης που δεν καλύπτονται από πάγο.  Παράλληλα τα ευρήματα της έκθεσης μαρτυρούν ότι η ξηρασία, οι καύσωνες και οι αμμοθύελλες ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής, επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τα οικοσυστήματα, το έδαφος, τις σοδειές και γενικότερα την τροφική αλυσίδα. Μάλιστα το πιο σοκαριστικό στοιχείο της έκθεσης, το οποίο οφείλει να μας επαγρυπνεί, είναι το γεγονός ότι σήμερα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις διαβρώνονται κατά 100 φορές πιο γρήγορα απ’ ότι σχηματίζονται νέες, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ανθρώπινη σίτιση.

Προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον της ανθρωπότητας, η IPCC συνιστά ριζική αλλαγή στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Η βελτίωση της διαχείρισης του εδάφους, η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, η αλλαγή του τρόπου παραγωγής τροφίμων και η δεντροφύτευση αποτελούν win-win λύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και να μειώσουν τις επιβλαβείς εκπομπές που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.