Mega-αναβάθμιση για ευρωπαϊκό λιμένα

Mega-αναβάθμιση για ευρωπαϊκό λιμένα

221
Mega-αναβάθμιση για ευρωπαϊκό λιμένα

Με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Πορτογαλίας δίνεται η δυνατότητα επέκτασης του τερματικού σταθμού XXI στο λιμάνι του Σίτες, ενώ επιτρέπεται και η δημιουργία ενός νέου τερματικού σταθμού με ονομασία «Vasco da Gama» στο ίδιο λιμάνι.

Εκπεφρασμένος στόχος είναι η αύξηση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων μέσω του λιμένα του Σίνες, στο πλαίσιο της πολιτικής της Πορτογαλίας να ενισχυθεί η ανταγωνιστική θέση των λιμανιών της χώρας παγκοσμίως.

Το κόστος της επέκτασης του τερματικού σταθμού XXI στο λιμάνι του Σίνες αναμένεται να αγγίξει σε αξία τα 547 εκατ. ευρώ, συντελώντας στην αύξηση της χωρητικότητας των αποθηκευτικών χώρων του σταθμού από 42 σε 60 εκτάρια. Μέσω των εργασιών επέκτασης αναμένεται ότι η διακίνηση του τερματικού σταθμού θα αγγίξει τα 4,1 εκατ. TEUs, επιτρέποντας την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση τεσσάρων τελευταίας γενιάς containerships.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση της Λιμενικής Αρχής του Σίνες, ο νέος τερματικός σταθμός Vasco da Gama, συνολικής αξίας κατασκευής 642 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα διαθέτει ικανότητα εξυπηρέτησης 3 εκατ. TEUs ετησίως, διαθέτοντας αποβάθρα μήκους 1.375 μ. και επιτρέποντας την ταυτόχρονη «φιλοξενία» τριών πλοίων μεγάλης χωρητικότητας.

Εφόσον ολοκληρωθούν οι παραπάνω εργασίες τότε το λιμάνι του Σίνες εκτιμάται ότι θα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους λιμένες εξυπηρέτησης containerships τόσο στην Δ. Μεσόγειο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με συνολική ικανότητα διακίνησης άνω των 7 εκατ. TEUs.

Φωτό: Tom Fisk/Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.