«Free ports» η ασπίδα απέναντι στο Brexit

«Free ports» η ασπίδα απέναντι στο Brexit

185
«Free ports» η ασπίδα απέναντι στο Brexit

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργήσει έως και δέκα «free ports», τα οποία ουσιαστικά θα αποτελέσουν μια «ασπίδα» ανάπτυξης για τον κλάδο των μεταφορών στην μετά-Brexit εποχή.

Ουσιαστικά στόχος των βρετανικών αρχών είναι η δημιουργία κόμβων μεταφορών για τις επιχειρήσεις από τον τομέα της βιομηχανίας αλλά και για αυτές παροχής υπηρεσιών εμπορίου. Παράλληλα η ιδέα αυτή αποσκοπεί στην εκμετάλλευση ευκαιριών για οικονομική ανάπτυξη, οι οποίες θα προκύψουν στην μετά-Brexit εποχή, όπως είναι η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων με ΗΠΑ και Ασία.

Τα «free ports», στα οποία καλούνται να μετέχουν λιμάνια αλλά και αεροδρόμια από όλο το ΗΒ, θα παρέχουν τελωνειακές και φορολογικές ελαφρύνσεις ενώ σε αυτά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα απαιτούν σημαντικά λιγότερο χρόνο διεκπεραίωσης.

Θετική ήταν η αντίδραση της Ένωσης Βρετανικών Λιμένων (BPA), η οποία σημείωσε ότι εργάζεται από κοινού με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για προτάσεις που θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα με βασικό πυλώνα τα λιμάνια της χώρας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.