Εξάμηνο προκλήσεων για τους κορυφαίους παραγωγούς iron ore

Εξάμηνο προκλήσεων για τους κορυφαίους παραγωγούς iron ore

136
Εξάμηνο προκλήσεων για τους κορυφαίους παραγωγούς iron ore

Χαμόγελα.. υπό προϋποθέσεις επεφύλασσε ο οικονομικός απολογισμός της Rio Tinto, μίας εκ των κορυφαίων εταιρειών παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος παγκοσμίως.

Eιδικότερα, η εταιρεία κατέγραψε κατά το α΄εξάμηνο τα υψηλότερα κέρδη από το 2014 στα $4,93 δις σημειώνοντας αύξηση 11% σε ετήσια βάση και ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις μεγάλης μερίδας αναλυτών. Παράλληλα η Rio Tinto ανακοίνωσε μέρισμα-ρεκόρ στα 151 cents/μετοχή που θα διανεμηθεί στους μετόχους της . Ωστόσο ο CEO της εταιρείας, Jean-Sebastien Jacques, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις έντονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία όπως οι εμπορικές διενέξεις ΗΠΑ Κίνας, οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του νέου project παραγωγής χαλκού στη Μογγολία αλλά και οι κυκλώνες που έπληξαν το προηγούμενο διάστημα την Αυστραλία και επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή στη χώρα.

Aπό την πλευρά του, ο βραζιλιάνικος κολοσσός παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος, Vale, ο οποίος ακόμα ψάχνει να βρει τα πατήματα του μετά το τραγικό περιστατικό του περασμένου Ιανουαρίου, σημείωσε εξαμηνιαίες απώλειες ύψους $1,775 δις. Όπως σημείωσε ο CEO της Vale, κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα η κατάρρευση του φράγματος σε ορυχείο του Brumadinho της Βραζιλίας ακόμα επιδρά τόσο στα κόστη όσο και στις πωλήσεις της εταιρείας με τον ίδιο να προσθέτει ότι προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των εργαζομένων και η μείωση της αβεβαιότητας.

Τέλος να σημειωθεί ότι φέτος οι προαναφερθείσες στρεβλώσεις στην προσφορά έχουν σαν απόρροια οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος να ανέλθουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Φωτό: AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.