Η ενέργεια φέρνει κοντά Ριάντ-Κουβέιτ

Η ενέργεια φέρνει κοντά Ριάντ-Κουβέιτ

77
Η ενέργεια φέρνει κοντά Ριάντ-Κουβέιτ

Δύο πετρελαιοπαραγωγικές χώρες αλλά και χώρες-μέλη του OPEC, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, έχουν θέσει επί τάπητος το ζήτημα της ανάκτησης της παραγωγής δύο  κοιτασμάτων πετρελαίου που διαθέτουν από κοινού, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της αποκαλούμενης Ουδέτερης Ζώνης (Neutral Zone).

Πρόκειται για τα κοιτάσματα Khafji και Wafra των οποίων η παραγωγή ανεστάλη πριν από περίπου πέντε χρόνια εξαιτίας ζητημάτων πολιτικής υφής, που είχαν ανακύψει μεταξύ των δύο χωρών. Ως αποτέλεσμα ήταν ο περιορισμός της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια/ημέρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Gulf Business.

Η Neutral Zone, αλλιώς Divided Zone, αποτελεί μια περιοχή εκτάσεως 5.770 τ.χλμ., η οποία βρίσκεται μεταξύ των συνόρων της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ. Το κοίτασμα Wafra βρίσκεται υπό την διαχείριση της Kuwait Gulf Oil Co και της Chevron, ενώ την διαχείριση του κοιτάσματος Khafji έχει αναλάβει η Saudi Aramco μαζί με την Kuwait Gulf Oil.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.