
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6,2% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το χαμηλότερο ποσοστό από το 1992. Ωστόσο, οι αριθμοί μπορεί να μην είναι τόσο απογοητευτικοί για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, καθόσον αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συνεχιζόμενη εμπορική διένεξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle δημοσιεύει συνέντευξη του Wang Tao, οικονομολόγου της ελβετικής τράπεζας UBS, υπεύθυνου για θέματα της κινεζικής αγοράς. Ο κ. Tao αναφέρει ότι το χαμηλό ποσοστό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας είναι κάτι που οι αγορές ανέμεναν, λαμβάνοντας υπόψιν τις επιδράσεις από το εξωτερικό και τον περιορισμό της εγχώριας ζήτησης για κατανάλωση.
Επιπλέον, σε σχέση με πριν 25-30 χρόνια, ο κ. Tao σημειώνει ότι τότε η κινεζική οικονομία είχε πολλά περιθώρια ανάπτυξης καθώς ήταν πολύ μικρότερη σε μέγεθος, ενώ ήταν πολύ διαφορετικό και το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. «Για μία οικονομία μεγέθους 13 τρις δολαρίων, ανάπτυξη 6,2% δεν αποτελεί αδυναμία αλλά ιδιαίτερη συνεισφορά στην παγκόσμια οικονομία».
Ο Wang Tao σχολιάζει ότι η Κίνα διαθέτει ακόμα αρκετά περιθώρια για δημοσιονομική και νομισματική χαλάρωση, κάνοντας την υπόθεση ότι οι εμπορικές διενέξεις με άλλες χώρες δεν θα κλιμακωθούν περισσότερο. Οι πολιτικές που ακολουθεί η κινεζική κυβέρνηση τροφοδοτούν την ανάπτυξη με ένα σταθερό ρυθμό της τάξης του 6%. Σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα η ανάπτυξη της χώρας θα περιοριστεί σε ένα ποσοστό γύρω στο 5% λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη γήρανση του πληθυσμού, ενώ θα πρέπει να υπολογιστεί και η αδιάλειπτη επέκταση της οικονομίας εδώ και πάνω από 25 χρόνια.
Τα θετικά στοιχεία που προκύπτουν για την κινεζική οικονομία προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη βιομηχανική παραγωγή, τις εγχώριες πωλήσεις λιανικής και αυτοκινήτων και τις επενδύσεις σε real estate. Η ανεργία αυξήθηκε ελαφρώς αλλά όχι σε ανησυχητικά επίπεδα και πάντως σε μικρότερο βαθμό από τον αναμενόμενο. Επίσης, παρά το σοκ των εμπορικών διενέξεων, οι αρχές της χώρας προχώρησαν σε περικοπές φόρων σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, προέβησαν σε περαιτέρω άνοιγμα των αγορών και έκαναν ευκολότερη τη πρόσβαση στη χρηματοδότηση από τις κινεζικές τράπεζες. Το μείγμα αυτών των ενεργειών αναμένεται να βοηθήσει στην σταθερή ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η δραστηριότητα στα διαλυτήρια της Τουρκίας είναι έντονη τους τελευταίους μήνες, και από αυτή δεν λείπουν επίμαχα περιστατικά. Σημειώνεται ότι πρόσφατα πυρκαγιά ξέσπασε σε…
Μια σημαντική επέκταση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Λονγκ Μπιτς, στο Λος Άντζελες. Ειδικότερα, η International Transportation Service (ITS) ξεκίνησε τη διαδικασία επέκτασης…
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται εκ νέου με μικρές απώλειες. Ειδικότερα, βάσει…
Το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενέκρινε την Παρασκευή 18 Ιουλίου το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), επιτυγχάνοντας ένα ισχυρό πλήγμα…
Καθώς εντείνονται οι εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για την επιτάχυνση της αποανθρακοποίησης της ναυτιλιακής βιομηχανίας, το LNG κερδίζει διαρκώς έδαφος ως μεταβατικό καύσιμο για…
Η ναυπήγηση κρουαζιερόπλοιων φαίνεται πως βρίσκεται πλέον ψηλά στην ατζέντα της Μόσχας, καθώς τα ναυπηγεία της Ρωσίας εντείνουν τις προσπάθειές τους προς αυτή την…
To 7,72% των μετοχών της Genco Shipping & Trading απέκτησε η Diana Shipping σύμφωνα με filing της πρώτης στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Η εταιρεία…
Την τελική έγκριση του 18ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας έδωσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες. Το 18ο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει νέα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ