«Μάχη αιθέρων» για Airbus και Boeing

«Μάχη αιθέρων» για Airbus και Boeing

204
«Μάχη αιθέρων» για Airbus και Boeing

Επί σειρά ετών η αμερικανική Boeing διατηρούσε τα ηνία έναντι της ευρωπαϊκής Airbus στις συνολικές παραγγελίες εμπορικών αεροσκαφών. Ωστόσο, τα τραγικά δυστυχήματα που σημειώθηκαν με δύο αεροσκάφη 737 ΜΑΧ, οδήγησαν στην καθήλωση του στόλου των τελευταίων στα διεθνή αεροδρόμια από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, γεγονός που «έκοψε» -προς ώρας- τα φτερά της Boeing ως προς την φιλοδοξία της για διατήρηση της κυριαρχίας της στους αιθέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν διεθνή μέσα, από το 2012 ο αμερικανικός κατασκευαστής αεροσκαφών βρισκόταν πάντα μπροστά σε αριθμό νέων παραδόσεων, έναντι του Ευρωπαίου ανταγωνιστή του. Όμως, η εικόνα για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δείχνει ανατροπή αυτής της εικόνας.

Συγκεκριμένα, κατά το α΄ εξάμηνο του 2019 η Boeing προχώρησε σε παραδόσεις 239 εμπορικών αεροσκαφών, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2018 είχε παραδώσει 378 αεροσκάφη. Στον αντίποδα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η Airbus παρέδωσε 389 αεροσκάφη, κατά 28% περισσότερα σε σχέση με το 2018.

Με βάση τα δεδομένα, η Airbus και το πλέον ευπώλητο αεροσκάφος της, το Α320neo, αναμένεται -έναντι της Boeing και του μέχρι πρότινος δικού της best-seller 737ΜΑΧ- να αναδειχθούν σε κυρίαρχοι των αιθέρων. Ωστόσο, ο αμερικανικός κολοσσός της αεροναυπηγικής βιομηχανίας εργάζεται πυρετωδώς για την επαναφορά στο πτητικό έργο με απόλυτη ασφάλεια του 737 ΜΑΧ, μία εξέλιξη η οποία μπορεί να ανατρέψει εκ νέου την διαφαινόμενη κυριαρχία της Airbus.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.