Άθικτο ναυάγιο… 500 ετών

Άθικτο ναυάγιο… 500 ετών

558
Άθικτο ναυάγιο… 500 ετών

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε πρόσφατα την ανακάλυψη πλοίου, το οποίο ναυάγησε πριν από περίπου 500 ετών στη Βαλτική Θάλασσα.

Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι το πλοίο, το οποίο χρονολογείται στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 16ου αιώνα, βρέθηκε σε άριστη κατάσταση με τους επιστήμονες να σημειώνουν ότι ίσως πρόκειται για το πιο καλοδιατηρημένο ναυάγιο της εποχής του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, με ειδίκευση στην ενάλια αρχαιολογία, Δρ. Pacheco-Ruiz, «το πλοίο χρονολογείται στα χρόνια του Χριστόφορου Κολόμβου και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και παρουσιάζει εξαιρετικό βαθμό συντήρησης μετά από πέντε αιώνες στο βυθό της θάλασσας, κυρίως, λόγω των κρύων και γλυφών υδάτων της Βαλτικής».

O ίδιος προσέθεσε ότι το πλοίο μοιάζει σαν να βυθίστηκε εχθές με τα ιστία και το κύριο μέρος του πλοίου να παραμένουν σχεδόν άθικτα. Τέλος, να σημειωθεί ότι το ναυάγιο εντοπίστηκε 24 μίλια από τις σουηδικές ακτές και για τον εντοπισμό του ο Δρ. Pacheco-Ruiz συνεργάστηκε με το Κέντρο Ενάλιας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, την Deep Sea Productions, καθώς και το Ινστιτούτο Ενάλιας Αρχαιολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου του Södertörn.

Φωτό: University of Southampton

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.