Η Σελήνη, ο Νιλ Άρμστρονγκ και η… παγκόσμια οικονομία

Η Σελήνη, ο Νιλ Άρμστρονγκ και η… παγκόσμια οικονομία

111
Η Σελήνη, ο Νιλ Άρμστρονγκ και η… παγκόσμια οικονομία

Στις 20 Ιουλίου 1969, η σεληνάκατος Eagle της αποστολής Apollo 11 προσεληνώθηκε στην πετρώδη επιφάνεια του φεγγαριού. Αξέχαστα παραμένουν τα λόγια του αρχηγού της αποστολής, Νιλ Άρμστρονγκ: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα».

Αποτιμώντας την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη

Πενήντα χρόνια μετά, μπορεί κάλλιστα να ειπωθεί ότι τα λόγια του Άρμστρονγκ δεν εισακούστηκαν και ο κόσμος μοιάζει να κάνει βήματα προς τα πίσω. Κοιτώντας διεξοδικά τα πενήντα αυτά χρόνια από οικονομικής πλευράς, η δεκαετία του ’70 χαρακτηρίστηκε από υψηλό πληθωρισμό και παγκόσμια ύφεση. Στον απόηχο του πολέμου του Γιομ Κιπούρ το 1973, οι τιμές πετρελαίου τετραπλασιάστηκαν από τα $3 στα $12/βαρέλι και αυξήθηκαν ξανά περίπου στα $40/βαρέλι μετά την Ιρανική Επανάσταση το 1979. Παράλληλα, ο στασιμοπληθωρισμός άρχισε να κάνει έκδηλα τα σημάδια του στην παγκόσμια οικονομία με τις χρηματιστηριακές αγορές να εμφανίζουν μεγάλη μεταβλητότητα.

Αντιθέτως, οι δεκαετίες του ‘80 και του ’90 μπορούν να χαρακτηριστούν καλύτερες για την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς το εμπόριο αναπτύχθηκε σημαντικά και ο πληθωρισμός ήταν υπό έλεγχο κυρίως λόγω της μεταφοράς της βιομηχανικής παραγωγής σε χώρες με χαμηλότερα κόστη. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ωστόσο, λαμβάνει χώρα η «φούσκα dot-com», κατά την οποία η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έφερε ένα κύμα ευφορίας στο επενδυτικό κοινό οδηγώντας τις τιμές πολλών μετοχών σε πολύ υψηλά επίπεδα, χωρίς να δικαιολογείται μία τέτοια εξέλιξη. Έκτοτε οι αγορές ανέκαμψαν σημαντικά έως το 2007-08 όταν και ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία σηματοδότησε άλλη μία περίοδο ύφεσης και συμπαρέσυρε προς τα κάτω τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Παρ’ όλα αυτά, εάν κάποιος επένδυε $1 στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές την εποχή που ο Νιλ Άρμστρονγκ προσεληνώθηκε, θα έβλεπε το επενδυμένο κεφάλαιό του να ανέρχεται στα $15.000 (με τα μερίσματα να επαναεπενδύονται), έως το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Εμπορικός προστατευτισμός και εμπορικές διενέξεις

Στις μέρες μας ο εμπορικός προστατευτισμός είναι αυτός που κρίνει κατά κύριο λόγο την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας με τις ΗΠΑ και την Κίνα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους και τους επενδυτές να πρέπει να κρατήσουν στάση αναμονής για το πως θα εξελιχθούν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Νέα σελίδα ανοίγει για το Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Μπόρις Τζόνσον πήρε το χρίσμα για την ηγεσία των Συντηρητικών και σήμερα το απόγευμα (24/07) θα κάνει την διαδρομή Μπάκιγχαμ – Ντάουνιγκ Στριτ προκειμένου να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο. Οι αγορές θα παρακολουθούν στενά την σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ιδιαίτερα τον αριθμό τελικά των hard-Brexiteers που θα επιλέξει ο Τζόνσον για να αναλάβουν υπουργεία-κλειδιά. Στις αρχές Αυγούστου αναμένονται οι επαναληπτικές εκλογές στην Ουαλία, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν (το σε ποιο βαθμό θα φανεί) την πλειοψηφία του επονομαζόμενου και ως «Μπότζο» στο βρετανικό κοινοβούλιο. Ακόμα και εάν ο ίδιος καταφέρει με επιτυχία να χειριστεί την καυτή πατάτα του Brexit τον Οκτώβριο, το ενδεχόμενο νέων γενικών εκλογών δεν φαντάζει μακρινό, κάτι που ασκεί πιέσεις στην στερλίνα.

Πηγή: Quiltercheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.