Αναταράξεις στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά

Αναταράξεις στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά

177
Αναταράξεις στη διεθνή πετρελαϊκή αγορά

Το International Energy Agency (IEA) αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις του αναφορικά με την παγκόσμια ζήτηση του πετρελαίου για το 2019, λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και εξαιτίας των αλλεπάλληλων εμπορικών διενέξεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Συγκεκριμένα το IEAπροβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κυμανθεί σε 1,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα, όταν οι αρχικές εκτιμήσεις προέβλεπαν την ζήτηση να βρεθεί στα επίπεδα των 1,5 εκατ. βαρελιών/ημέρα. Ωστόσο, από το ΙΕΑ επισημάνθηκε ότι είναι πιθανό εντός του 2019 να υπάρξει και νέα αναθεώρηση προς τα κάτω. Αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω μείωση της ζήτησης, λόγω επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης τόσο της παγκόσμιας οικονομίας όσο και της οικονομίας του Κινεζικού Δράκου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κινεζική οικονομία βιώνει τη μεγαλύτερη επιβράδυνση ως προς τον ρυθμό ανάπτυξής της κατά την τελευταία τριακονταετία.

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα που επιδρά στη ζήτηση για πετρέλαιο, ενώ το IEA δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αυξημένη παραγωγή πετρελαίου από μέρους των ΗΠΑ,η οποία επίσης επηρεάζει με την σειρά της την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή αμερικανικού αργού, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στα 1,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα το 2019, σε χαμηλότερα επίπεδα, ωστόσο, από την παραγωγή του 2018 (2,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα).

Επιπλέον, τα πρόσφατα περιστατικά επιθέσεων σε πλοία στον Κόλπο του Ομάν θα συμβάλλουν σε αλλαγή των σημερινών δεδομένων στην αγορά του πετρελαίου,καθώς νέες θαλάσσιες διαδρομές αναζητούνται από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες για την ασφαλή μεταφορά του μαύρου χρυσού.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.