Αγορά εμπορευματοκιβωτίων… δύο ταχυτήτων

Αγορά εμπορευματοκιβωτίων… δύο ταχυτήτων

185
Αγορά εμπορευματοκιβωτίων… δύο ταχυτήτων

Χρήσιμα συμπεράσματα για την αγορά των εμπορευματοκιβωτίων προήλθαν από την τελευταία εξαμηνιαία έκθεση της Alphaliner αφιερωμένη στην εν λόγω αγορά.

Ειδικότερα οι αναλυτές της Alphaliner σημειώνουν στην έκθεσή τους ότι ουσιαστικά έχουν δημιουργηθεί δύο ταχυτήτων αγορές εμπορευματοκιβωτίων, όπου στη μία συναντά κανείς τα μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας containerships (άνω των 6.000 ΤΕUs), τα οποία παρουσιάζουν αυξημένους ναύλους, ενώ στην άλλη συναντώνται τα μικρότερης μεταφορικής ικανότητας πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία έχουν «χάσει» έδαφος.

Ωστόσο, η επιβραδυνόμενη ζήτηση για τη μεταφορά εμπορευμάτων σε containers έχει επηρεάσει σημαντικά την αγορά με τον δείκτη ναυλώσεων της Alphaliner να έχει υποχωρήσει κατά 14% συγκριτικά με το α΄ εξάμηνο του 2018.

Με το βλέμμα στραμμένο στο 2020, οι αναλυτές της Alphaliner σημειώνουν ότι οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί για το θείο ενδεχομένως ωθήσουν προς την ανακύκλωση ένα σημαντικό αριθμό τονάζ και κάπου εκεί τα μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας containerships ίσως κληθούν να καλύψουν το μεταφορικό κενό, που θα προκύψει.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.