Οι διεθνείς αγορές στους ρυθμούς Fed και εταιρικών αποτελεσμάτων

Οι διεθνείς αγορές στους ρυθμούς Fed και εταιρικών αποτελεσμάτων

54
Οι διεθνείς αγορές στους ρυθμούς Fed και εταιρικών αποτελεσμάτων

Oι αμερικανικές κεφαλαιαγορές ανήλθαν σε νέα ιστορικά υψηλά την προηγούμενη εβδομάδα (08-12/07) με τους επενδυτές να τρίβουν τα χέρια τους από τις μεγάλες αποδόσεις από αρχές του έτους και παράλληλα να έχουν στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον. Δεδομένα το επενδυτικό κοινό βασίζεται εν πολλοίς στις νομισματικές αρχές για την διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης για το 2020 και για τα χρόνια που έπονται. Στη συνεδρίαση της Fed την εβδομάδα που μας πέρασε, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ έδωσε το στίγμα του υπογραμμίζοντας ότι οι αβεβαιότητες γύρω από το διεθνές εμπόριο, τα επίπεδα πληθωρισμού αλλά και η μετριοπαθής παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συνηγορούν σε μια μείωση των επιτοκίων, η οποία ίσως αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση στις 30 και 31 Ιουλίου. Παρά την κριτική Τραμπ για «παλιομοδίτικες» πολιτικές από πλευράς Fed, η απόφαση για την μείωση των επιτοκίων κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης θα αποτελέσει απόρροια προσεκτικής ανάλυσης των κινδύνων που καλείται να αντιμετωπίσει η αμερικανική αλλά και η παγκόσμια οικονομία.

Σε λιγότερο μακροχρόνιο ορίζοντα, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στα εταιρικά αποτελέσματα του β’ τριμήνου με έναν σημαντικό αριθμό τραπεζών να ανακοινώνουν τις οικονομικές επιδόσεις τους την τρέχουσα εβδομάδα (15-19/07). Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις τα μέσα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ αναμένεται να μειωθούν ισχνά σε ετήσια βάση, ωστόσο οι μεγάλες εταιρείες έχουν τον τρόπο να διαχειριστούν κατάλληλα τις μεγάλες προσδοκίες των επενδυτών, οι οποίες και αποτυπώνονται στα χρηματιστηριακά ταμπλό.

Για τις χρηματαγορές πολλές φορές είναι δύσκολο να επικεντρωθούν στο τι πραγματικά ενδιαφέρει τους επενδυτές σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Για παράδειγμα την προηγούμενη εβδομάδα, το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού εστιάστηκε στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, αυτές των ΗΠΑ και Κίνα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για το β΄ τρίμηνο του έτους το κινεζικό ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση της τάξης του 6,2%, τον μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία 27 χρόνια. Η στροφή της κινεζικής οικονομίας ωστόσο προς την εγχώρια κατανάλωση δεν είναι κάτι καινούργιο ενώ η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων στη χώρα αποτελεί ένδειξη ότι η μετριοπαθής δημοσιονομική πολιτική που αποφασίστηκε νωρίτερα μέσα στο χρόνο, απέφερε καρπούς.

Πηγή: Quilter Cheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.