
To σκηνικό που διαμορφώνεται γύρω από την παγκόσμια αγορά αργού πετρελαίου και πως αυτή θα επηρεάσει τα δεξαμενόπλοια, αποτέλεσαν αντικείμενα της τελευταίας ανάλυσης του οίκου Drewry.
Πιο συγκεκριμένα στην εν λόγω ανάλυση αναφέρεται ότι από αρχές του έτους η αγορά του μαύρου χρυσού παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα κυρίως λόγω των ραγδαίων μεταβολών από πλευράς προσφοράς. Κατά συνέπεια η Drewry θεωρεί ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε Ιράν και Βενεζουέλα και οι πολιτικές του ΟΠΕΚ αποτελούν τις κυριότερες αιτίες για τα «σκαμπανεβάσματα» στις τιμές, παρά το γεγονός ότι η αύξηση της προσφοράς αργού από πετρελαϊκές χώρες εκτός ΟΠΕΚ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει την αντίστοιχη της ζήτησης το 2019.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του Brent ανήλθε στα $70/βαρέλι στα τέλη Απριλίου μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να άρει τις εξαιρέσεις στις κυρώσεις εναντίον του Ιράν ενώ μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ για επέκταση των περικοπών στην προσφορά έως τον Μάρτιο του 2020, οι τιμές brent κινήθηκαν περίπου στα $60/βαρέλι. Εν συνεχεία η μεγάλη κόντρα ΗΠΑ-Ιράν με αφορμή τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ παρείχε στήριξη στις τιμές.
Ωστόσο, οι τιμές των futures πετρελαίου και η αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς από τα μη-μέλη του ΟΠΕΚ σε συνδυασμό με τις αρνητικές συνέπειες της σινο-αμερικανικής κόντρας στη ζήτηση, μαρτυρούν ότι η αγορά θα έχει επαρκή προσφορά, εξέλιξη θετική για τα δεξαμενόπλοια, σύμφωνα με τη Drewry.
Σε όλα τα παραπάνω ωστόσο θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τον ρόλο του Ιράν, σημειώνει ο οίκος. Σε περίπτωση λοιπόν που οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τεχεράνη ωθήσουν τις εξαγωγές του Ιράν στο μηδέν τότε η προσφορά θα παραμείνει σε ρηχά νερά το β’ τρίμηνο του 2019 ακόμα και εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για αύξηση της προσφοράς από μη-μέλη του ΟΠΕΚ. Ενδεικτικά τον Ιούνιο του 2019, οι ιρανικές εξαγωγές έφτασαν στα 0,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα, όταν τον Απρίλιο του 2018, ακριβώς πριν την επιβολή των κυρώσεων, ανέρχονταν στα 2,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα.
Από την πλευρά της η ΙΕΑ εκτιμά στην τελευταία της έκθεση ότι το γ’ και δ΄ τρίμηνο του έτους η αγορά προκειμένου να βρει ισορροπία, θα χρειαστεί προσφορά περίπου 30,9 και 30 εκατ. βαρελιών/ημέρα αντίστοιχα από τα μέλη του ΟΠΕΚ. Με δεδομένο ωστόσο ότι ήδη τα 11 μέλη του Οργανισμού έχουν αποφασίσει να μειώσουν την παραγωγή γύρω στα 25,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως συνολικά αλλά και με δεδομένο ότι Βενεζουέλα και Λιβύη θα διατηρήσουν την παραγωγή τους γύρω στα 0,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα και 1,16 εκατ. βαρέλια/ημέρα αντίστοιχα, η αγορά μάλλον θα πληγεί από μειωμένη προσφορά.
Μένει λοιπόν να δούμε τι επιφυλάσσει το δεύτερο μισό του έτους για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και κατά συνέπεια για τις επιδόσεις των δεξαμενοπλοίων.
Φωτό: Cameron Venti/ Unsplash
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ιδιαίτερα μεγάλη «βουτιά» σημείωσαν οι ναύλοι των LPG carriers, και ειδικά εκείνοι των πλοίων μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Fearnleys,…
Τα ναυπηγεία Tsuneishi Shipbuilding της Ιαπωνίας αποφάσισαν να εξαγοράσουν όλες τις μετοχές του ναυπηγικού ομίλου Mitsui E&S Shipbuilding, ενώ αναμένεται να τον μετατρέψουν σε…
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, η νοτιοκορεατική HMM προανήγγειλε νέα σημαντική επένδυση στον λιμένα Algeciras της…
Η Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA), που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία της παγκόσμιας βιομηχανίας κρουαζιέρας, ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να συνεργαστεί με την ελληνική…
Συνέντευξη του Καπτ. Παναγιώτη Γιγή, Προέδρου της ΠΕΠΕΝ
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τάσεις σταθερότητας. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν παραλύσει τις εξαγωγές ρωσικού LNG από το έργο «Arctic LNG 2», η Μόσχα επιχειρεί μια νέα προσπάθεια επανεκκίνησης των εξαγωγικών…
Τα κύματα καύσωνα, που πλήττουν την Ευρώπη, μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη στη Γηραιά Ήπειρο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με έκθεση της…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ