«Καθαρή» ναυτιλία ο στόχος του Ην. Βασιλείου

«Καθαρή» ναυτιλία ο στόχος του Ην. Βασιλείου

101
«Καθαρή» ναυτιλία ο στόχος του Ην. Βασιλείου

Όλα τα πλοία που θα παραγγέλνονται από το 2025 και θα διενεργούν πλόες στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλες τεχνολογίες που θα οδηγούν σε μηδενικές εκπομπές αέριων ρύπων, σύμφωνα με το νέο, φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Μεταφορών της χώρας.

Στην προσπάθειά για μετάβαση σε εποχή μηδενικών ρύπων, το βρετανικό υπουργείο αναμένεται να παράσχει κατάλληλα κίνητρα στους πλοιοκτήτες, τα οποία και θα θέσει σε εφαρμογή από το 2020.

Το «Clean Maritime Plan», όπως ονομάζεται το φιλόδοξο αυτό project, εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης του Ην. Βασιλείου, που φέρει την κωδική ονομασία «Clean Air Strategy», και θέτει στόχο τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών καυσαερίων από όλους τους κλάδους παραγωγής αλλά και στις δεσμεύσεις της χώρας για μηδενικές εκπομπές GHGs έως το 2050.

Όπως σημείωσε η υπουργός Ναυτιλίας και Μεταφορών Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Nusrat Ghani, η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας. Ωστόσο, για την ίδια, η ναυτιλιακή κοινότητα θα πρέπει να κάνει τα πάντα προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές και να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα. Η ίδια προσέθεσε ότι το «Clean Maritime Plan» διαμορφώνει ένα καινοτόμο όραμα για τον κλάδο και δημιουργεί ευκαιρίες καινοτομίας.

Από την πλευρά του ο Mark Simmonds, Head of Policy του British Ports Association χαιρέτισε την κίνηση αυτή του υπουργείου «για την οποία πρέπει να εργαστούν από κοινού η ναυτιλιακή βιομηχανία και η κυβέρνηση», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.