Ανοδική πορεία για τις τιμές του πετρελαίου

Ανοδική πορεία για τις τιμές του πετρελαίου

127
Ανοδική πορεία για τις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν υψηλά έξι εβδομάδων την Παρασκευή 12 Ιουλίου, καθώς οι παραγωγοί πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικό περιόρισαν παραπάνω από το ήμισυ την πετρελαϊκή τους παραγωγή λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που πλήττουν την εν λόγω περιοχή και σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από συνεχείς εντάσεις στην Μ. Ανατολή.

Πιο αναλυτικά, οι τιμές πετρελαίου τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 57 λεπτά, αγγίζοντας τα $67,09/βαρέλι, ενώ αύξηση της τάξης του 0,8% σημειώθηκε και στις τιμές του αργού U.S. West Texas Intermediate, φτάνοντας τα $60,66/βαρέλι.

H τροπική καταιγίδα Barry που σημειώνεται στον Κόλπο του Μεξικού έχει ωθήσει μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να μειώσουν κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα τουλάχιστον την παραγωγή τους, εκκενώνοντας συγχρόνως ορισμένες τα διυλιστήριά τους καθώς το U.S. National Hurricane Center προβλέπει ότι το Σάββατο 13 Ιουλίου η τροπική καταιγίδα ενδεχομένως να μετατραπεί σε τυφώνα.

Την ίδια ώρα τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώνονται για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την Energy Information Administration (EIA), με τους commodity traders να επισημαίνουν ότι η απότομη πτώση στα αποθέματα αμερικανικού αργού καθώς και οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα διατηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Energy Information Administration (ΕΙΑ) τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 9,5 εκατ. βαρέλια κατά την εβδομάδα έως τις 5 Ιουλίου και αυτό συνέβη ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση περί τα 3,1 εκατ. βαρέλια.

Σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές προκλήσεις, η απόπειρα, όπως υποστηρίζεται από την πλευρά της Μ. Βρετανίας, τριών ιρανικών περιπολικών σκαφών να παρεμποδίσουν την διέλευση σε ένα δεξαμενόπλοιο βρετανικής σημαίας της BP ενώ έπλεε στα Στενά του Ορμούζ, έχει φέρει νέες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Ιράν και Μ. Βρετανίας.

Το εν λόγω περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα στις 10 Ιουλίου, ώθησε το Υπουργείο Μεταφορών της Μ. Βρετανίας να κηρύξει συναγερμό για όσα πλοία σημαίας Ην. Βασιλείου διέρχονται από ιρανικά χωρικά ύδατα, επιβάλλοντας αυστηρότατα μέτρα προστασίας (επίπεδο ασφαλείας 3) κατά την διέλευση από την συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.