Κινεζική οργή για τις υψηλές τιμές iron ore

Κινεζική οργή για τις υψηλές τιμές iron ore

90
Κινεζική οργή για τις υψηλές τιμές iron ore

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις των κινεζικών χαλυβουργείων για τις υψηλές τιμές εισαγωγών σιδηρομεταλλεύματος με αποτέλεσμα να εκφράζουν τα παράπονά τους στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ουσιαστικά traders παραγώγων iron ore χειραγωγούν την αγορά.

Tα futures σιδηρομεταλλεύματος, τα οποία την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν σε υψηλά πέντε ετών, υποχώρησαν την Παρασκευή 5 Ιουλίου κατά 4% μετά τη δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους της κινεζικής χαλυβουργίας, ότι το Πεκίνο ετοιμάζεται να λάβει μέτρα για τις πολύ υψηλές τιμές.

Παράλληλα, στην είδηση ότι οι κορυφαίοι της κινεζικής χαλυβουργίας ουσιαστικά ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ελέγξουν τυχόν «ανωμαλίες» στην αγορά, οι τιμές των μετοχών στο Λονδίνο τόσο της Rio Tinto όσο και της BHP Billiton μειώθηκαν αισθητά.

Οι αυξημένες εξαγωγές σιδηρομεταλλεύματος της Αυστραλίας, ιδιαίτερα προς την Κίνα (+18%), είχαν σαν αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να αγγίξει τα $5,7 δις.

Την προηγούμενη εβδομάδα (01-05/07) η τιμή σιδηρομεταλλεύματος άγγιξε τα $126/τόνο πριν τελικά μειωθεί στα $107/τόνο την Παρασκευή 5 Ιουλίου. Σύμφωνα με traders στην Κίνα, η κίνηση της κινεζικής κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει την ζήτηση για αυστραλιανό iron ore στον ασιατικό γίγαντα, ωστόσο, θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής του εμπορεύματος.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.