Πόλος έλξης επενδυτών η Αφρική

Πόλος έλξης επενδυτών η Αφρική

312
Πόλος έλξης επενδυτών η Αφρική

Οι οικονομίες των χωρών της αφρικανικής ηπείρου θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας, με δεδομένο ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη προσπαθούν να «προσεταιριστούν» την «Μαύρη Ήπειρο».

Επενδυτές και εμπορικοί εταίροι Ουάσιγκτον και Πεκίνου έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στην Αφρική, καθώς τον Ιούνιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες συντόνισαν μία Σύνοδο στο Μαπούτο, την πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, προκειμένου να υποστηρίξουν τη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Αφρικής. Οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Αφρική μειώθηκαν κατά 32% από το 2014, όμως, η τάση αυτή έχει αρχίσει να μεταβάλλεται.

Λίγες μόνο μέρες αργότερα, ο Κινέζος υπουργός των Εξωτερικών, Wang Yi, δήλωσε ότι οι επενδύσεις της χώρας του στην Αφρική θα πρέπει να είναι βιώσιμες, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες περί παγίδας χρέους εξαιτίας των γενναιόδωρων κινεζικών χρηματοδοτήσεων. Παράλληλα, ο ίδιος υπερθεμάτισε της «αληθινής φιλίας μεταξύ Κίνας και Αφρικής».

ΗΠΑ, Κίνα και σε μικρότερο βαθμό η Ευρώπη συναγωνίζονται να ενισχύσουν τους εμπορικούς δεσμούς τους με την Αφρική, καθώς οι αγορές των χωρών της Μαύρης Ηπείρου εμφανίζουν έντονη δυναμική λόγω του νέου σε ηλικία πληθυσμού και των θετικών ρυθμών ανάπτυξης.

Παράλληλα, μία σειρά από χώρες της Αφρικής συνεργάζονται για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου στην ήπειρο (AfCFTA), καθώς διαβλέπουν ευκαιρίες προσέλκυσης επενδύσεων εν μέσω των συνεχιζόμενων εμπορικών διενέξεων και των πολιτικών προστατευτισμού διεθνώς. Οικονομικοί αναλυτές διαπιστώνουν την πολιτική θέληση μέρους των ηγετών των χωρών της Αφρικής για εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ τους, προβλέποντας ότι ακόμα και υπό μία προσωρινή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, το ενδοαφρικανικό εμπόριο θα μπορούσε άμεσα να αυξηθεί κατά 33%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.