
Την ετήσια κατάταξη για τις Top-1000 τράπεζες για το 2019 ανακοίνωσε ο «The Banker», σύμφωνα με την οποία στις πρώτες τέσσερις θέσεις φιγουράρουν κινεζικές τράπεζες, ακολουθούμενες από τρεις αμερικάνικες, μία βρετανική και μία ιαπωνική.
Η κατάταξη, η οποία έγινε με βάση το Tier 1 των τραπεζών, καταδεικνύει ότι το 2019 αποτελεί την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών για τις τράπεζες, παρά τις προκλήσεις του αυστηρότερου ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, τις υψηλές κεφαλαιακές απαιτήσεις, τον ανταγωνισμό από εταιρείες fintech, αλλά και τα χαμηλά επιτόκια σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Τα συνολικά προ φόρων κέρδη για τις Top-1000 τράπεζες ανέρχονται σε 1,135 δις δολάρια, 10 φορές υψηλότερα σε σχέση με το 2009 όταν ξεσπούσε η χρηματοοικονομική κρίση.
Αν και στην Κίνα δραστηριοποιούνται οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, η αποδοτικότητα των αμερικανικών τραπεζών είναι αισθητά καλύτερη. Ωστόσο, εάν το άνοιγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην κινεζική αγορά είναι επιτυχημένο, τότε η εικόνα ίσως και να αναστραφεί, καθώς η κρατική παρέμβαση η οποία υφίσταται ακόμα στις σχετικά κλειστές αγορές της Κίνας, δημιουργεί στρεβλώσεις στην αποδοτικότητα τους.
Η εικόνα των τραπεζών των ευρωπαϊκών προβληματικών χωρών -Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία- είναι εμφανώς βελτιωμένη, με τις ελληνικές και πορτογαλικές τράπεζες να μειώνουν δραστικά τα προβληματικά δάνειά τους και τον περιορισμό των ζημιών τους, ενώ οι ισπανικές αύξησαν περαιτέρω τα κέρδη τους.
Οι βρετανικές τράπεζες φαίνεται να αψηφούν την κατήφεια του Brexit και αύξησαν τα κέρδη τους κατά 1/3, έπονται, όμως, των γαλλικών τραπεζών και μόνο η HSBC κατάφερε να πλασαριστεί στις πρώτες 10 θέσεις, βελτιώνοντας κατά μία θέση (9η) σε σχέση με πέρυσι, παρά την μικρή κάμψη των κεφαλαίων της.
Στην Ασία, οι τράπεζες της Ινδίας εμφάνισαν περιορισμό των κερδών τους κατά 44%, καθώς βρίσκονται υπό συνεχή σχέδια αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Όμοια και οι ιαπωνικές τράπεζες, τα κέρδη των οποίων μειώθηκαν κατά 30% με πολύ χαμηλά ROA και ROC.
Πίνακας 1
Πίνακας 2
Πίνακας 3
Πίνακας 4
Φωτό: Edward He/Unsplash
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθούν να κυμαίνονται οι ναύλοι των LNG carriers, με την προηγούμενη εβδομάδα να ολοκληρώνεται με τάσεις σταθερότητας. Ειδικότερα, βάσει πρόσφατης έκθεσης…
Καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν παραλύσει τις εξαγωγές ρωσικού LNG από το έργο «Arctic LNG 2», η Μόσχα επιχειρεί μια νέα προσπάθεια επανεκκίνησης των εξαγωγικών…
Τα κύματα καύσωνα, που πλήττουν την Ευρώπη, μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη στη Γηραιά Ήπειρο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με έκθεση της…
Συνέντευξη του Νικόλα Δ. Πατέρα, Προέδρου και CEO της Contships Management Inc.
Στις 27 Ιουνίου, η ναυτιλιακή εταιρεία Hanwha Shipping, θυγατρική του νοτιοκορεατικού ομίλου Hanwha, προχώρησε σε μια σημαντική ανακοίνωση, που σηματοδοτεί την επέκταση της παρουσίας…
Η Bureau Veritas Marine & Offshore (BV) πραγματοποίησε με επιτυχία την 38η συνάντηση της Ελληνικής Ναυτιλιακής Τεχνικής Επιτροπής στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας…
Το European Shortsea Network, εκπροσωπούμενο από τον Πρόεδρο Χαράλαμπο Σημαντώνη, συμμετείχε στον Στρατηγικό Διάλογο υψηλού επιπέδου για τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Στρατηγική της ΕΕ (strategic…
Πτώση καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στον απόηχο της δέσμευσης του Ιράν ότι θα τηρήσει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ