Αυστραλία: Άνθρακας και iron ore φέρνουν αισιοδοξία

Αυστραλία: Άνθρακας και iron ore φέρνουν αισιοδοξία

68
Αυστραλία: Άνθρακας και iron ore φέρνουν αισιοδοξία

Oι αυξημένες τιμές άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος θα οδηγήσουν την αξία των αυστραλιανών εξαγωγών μεταλλευτικών εμπορευμάτων και εμπορευμάτων ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ το επόμενο οικονομικό έτος, εκτιμά σε πρόσφατη έκθεσή του το υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο εκτιμά ότι οι στρεβλώσεις στην προσφορά iron ore από την Βραζιλία, λόγω της κατάρρευσης φράγματος σε ορυχείο της Vale, θα διατηρήσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα τις τιμές για αρκετά χρόνια.

Κατά συνέπεια οι αυξημένος όγκος αυστραλιανών εξαγωγών σε συνδυασμό με ένα αποδυναμωμένο αυστραλιανό δολάριο θα ενισχύσουν την αξία των εξαγωγών μεταλλευτικών εμπορευμάτων και εμπορευμάτων ενέργειας στα $285 δις για το οικονομικό έτος 2020, σύμφωνα με το υπουργείο.

Εάν οι προβλέψεις του υπουργείου επιβεβαιωθούν, τότε η αξία των εν λόγω εξαγωγών από την Αυστραλία θα ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ για τέταρτο συνεχόμενο έτος.

Όπως σημειώνει ο Mark Cully, επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείου Βιομηχανίας της Αυστραλίας, οι εξαγωγές τέτοιων εμπορευμάτων συνετέλεσαν στο να αποφύγει η χώρα μια τεράστια ύφεση, ωστόσο ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επίδραση των εμπορικών διενέξεων ΗΠΑ-Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.