Σε γυναικεία χέρια τα ηνία της Commission

    243
    Σε γυναικεία χέρια τα ηνία της Commission

    Oλοκληρώθηκε πριν από λίγο η Σύνοδος Κορυφής κατά την οποία επιτεύχθηκε συμφωνία για τα προτεινόμενα πρόσωπα προς ανάληψη της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Τις προηγούμενες ημέρες οι διαπραγματεύσεις των ηγετών των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών έπεσαν στο κενό, καθώς δεν υπήρξε μία κοινή γραμμή πλεύσης αναφορικά με την διαδοχή σε Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Πιο συγκεκριμένα, μπορεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, κ. Φρανς Τίμερμανς, να φάνταζε ως το ακλόνητο φαβορί για να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ , εντούτοις οι χώρες του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία) αλλά και η Ιταλία εξέφρασαν ανοιχτά την αντίθεσή τους στην επιλογή Τίμερμανς, κυρίως, λόγω της στάσης του στο προσφυγικό. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κ. Βίκτορ Όρμπαν χαρακτήρισε ως «ιστορικό λάθος» την εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλντ Τουσκ να αναλάβει ο Τίμερμανς  τα ηνία της Κομισιόν.

    Το νέο όνομα, που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εν τέλει έγινε αποδεκτό, είναι αυτό της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας και στενής συνεργάτιδος της Ανγκέλα Μέρκελ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης πρότεινε τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

    Παράλληλα, όπως μέσω twitter ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, οι 28 προτείνουν για πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τον πρώην υπουργό εξωτερικών της Ισπανίας και πρώην πρόεδρο της Ευρωβουλής, Ζοζέπ Μπόρελ, ενώ για Πρόεδρο της ΕΚΤ την Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ.

    Η και επίσημα υποψήφια για επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι 60 ετών και μητέρα επτά παιδιών και είναι η πρώτη φορά που γυναίκα αναλαμβάνει το υψηλό αυτό αξίωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η -εκτός απροόπτου- νέα πρόεδρος της ΕΕ γεννήθηκε στις Βρυξέλλες και έζησε για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε Βρετανία και ΗΠΑ, ενώ μεγάλωσε σε μία οικογένεια πολιτικών, καθώς ο πατέρας της Ερνστ Άλμπρεχτ είχε υπηρετήσει ως πρωθυπουργός στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας από το 1976 έως και το 1990. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την παραμονή της στην Βρετανία (1977-1980) θα ακολουθήσει σπουδές στο London School of Economics, ενώ ακολούθως θα στραφεί προς την ιατρική με ειδίκευση στην γυναικολογία.

    Στον χώρο της πολιτικής θα εισέλθει σε μεγάλη σχετικά ηλικία, στα 42 της χρόνια και θα ενταχθεί στους κόλπους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Το 2005 έως το 2009 με απόφαση της Άγκελα Μέρκελ θα αναλάβει καθήκοντα Ομοσπονδιακής Υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νεολαίας. Από το 2009 έως το 2013 διετέλεσε Ομοσπονδιακή Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ το 2013 ανέλαβε επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας, ούσα η πρώτη γυναίκα που έχει αναλάβει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο στην Γερμανία.

    Η ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη. Για την εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτείται η πλειοψηφία των μελών του ΕΚ (376 ψήφοι).

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.