ΗΠΑ: Έτος-«εφιάλτης» για τους παραγωγούς σιτηρών

ΗΠΑ: Έτος-«εφιάλτης» για τους παραγωγούς σιτηρών

106
ΗΠΑ: Έτος-«εφιάλτης» για τους παραγωγούς σιτηρών

Την φετινή εμπορική χρονιά θα θέλουν να ξεχάσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι Αμερικανοί καλλιεργητές, καθώς οι βαριές βροχοπτώσεις έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες καλαμποκιού, σόγιας και σιταριού σε περιοχές-κλειδιά για τον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ.

Ειδικότερα η περίοδος από τον Μάιο του 2018 έως τον περασμένο Απρίλιο αποτελεί το 12μηνο με τις περισσότερες βροχοπτώσεις στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, όπως σημειώνει το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

Κατά συνέπεια, οι πρόσφατες πλημμύρες στη χώρα είχαν σαν αποτέλεσμα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιτηρών να ανέλθουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, στις 17 Ιουνίου, τα futures καλαμποκιού ανήλθαν σε υψηλά πενταετίας, ενώ από αρχές του έτους παρουσιάζουν αύξηση 17% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Όπως αναφέρει, ωστόσο, το CNN, οι καταναλωτές μπορούν να «κοιμούνται ήσυχοι», καθώς οι αποθήκες έχουν επαρκείς προμήθειες σιτηρών προκειμένου να αντιμετωπιστούν ξαφνικές ελλείψεις, γεγονός που θα διατηρήσει τις τιμές σε σταθερά επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, τέλος, ο Αrlan Suderman, Chief Commodities Economist, σημειώνει ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες θα πλήξουν αρκετά τους εγχώριους γεωργούς, ενώ ο αντίκτυπός τους για τους καταναλωτές θα είναι μικρός.

Φωτό: Unspash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.