Αναζήτηση νέων πηγών πλούτου για τις χώρες της Μ. Ανατολής

Αναζήτηση νέων πηγών πλούτου για τις χώρες της Μ. Ανατολής

163
Αναζήτηση νέων πηγών πλούτου για τις χώρες της Μ. Ανατολής

Η Qatar Petroleum υπέγραψε συμφωνία με την Chevron Phillips Chemical, η οποία αποτελεί κοινοπραξία της Chevron Corp και της Phillips 66, προκειμένου να κατασκευάσουν από κοινού έως το 2025 ένα πετροχημικό εργοστάσιο στην βιομηχανική περιοχή Ras Laffan, βόρεια της Ντόχα.

Το πετροχημικό εργοστάσιο εκτιμάται ότι θα παράγει 1,9 εκατ. τόνους αιθυλενίου σε ετήσια βάση, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του παγκοσμίως και συμβάλλοντας στην κατακόρυφη αύξηση (82%) της παραγωγής πολυαιθυλενίου του Κατάρ.

Η εν λόγω συμφωνία ανταποκρίνεται στα σχέδια της Qatar Petroleum, ενός εκ των κορυφαίων εξαγωγών LNG στον κόσμο, να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων της και σε άλλους τομείς, όπως τα πετροχημικά.

Όπως αναφέρει το Reuters, η παραπάνω συμφωνία αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της Μ. Ανατολής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε άλλες πηγές εσόδων, πέραν των εξαγωγών αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.