Η Ευρώπη επιλέγει «καθαρή» ενέργεια

Η Ευρώπη επιλέγει «καθαρή» ενέργεια

80
Η Ευρώπη επιλέγει «καθαρή» ενέργεια

Δεδομένου ότι η ζήτηση για ενέργεια ολοένα και αυξάνεται, αυτό που πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα είναι η χρήση εκείνων των πηγών ενέργειας που θα περιορίσουν τις αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον.

Για πολλούς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν την κατάλληλη λύση για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και εκείνων των ζωικών ειδών που απειλούνται από εξαφάνιση.

Ως προς την επίτευξη των παραπάνω στόχων εργάζονται οι 28 χώρες- μέλη της Ε.Ε. Σύμφωνα με δημοσίευμα του World Economic Forum υπολογίζεται ότι οι μισές περίπου από τις παραπάνω χώρες έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στους στόχους που έχουν θέσει για το 2020 αναφορικά με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Χώρες που αποτελούν υποδείγματα ως προς την χρήση των συγκεκριμένων πηγών ενέργειας είναι η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Σουηδία.

Πολλοί κοντά στον στόχο τους είναι επίσης η Αυστρία, η Ελλάδα και η Λετονία. Εν αντιθέσει οι χώρες εκείνες που βρίσκονται αρκετά μακρυά από τον στόχο τους είναι η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και το Ην. Βασίλειο.

Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών εκείνων που χρησιμοποιούν περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιο αναλυτικά το 54,4% της παραγόμενης ενέργειας στην Σουηδία εκτιμάται ότι προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Φινλανδία με 41% και ακολουθούν η Λετονία (39%) και η Δανία (35,8%).

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα των χωρών μελών της Ε.Ε. εκτιμάται ότι σημείωσε αύξηση της τάξης του 5,5% κατά μέρο όρο σε ετήσια βάση από το 2005 έως το 2015.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας άγγιξαν πέρυσι τα $332 δις, με την Κίνα να αποτελεί πρωτοπόρο σε αυτόν τον τομέα καθώς οι επενδύσεις της άγγιξαν τα $100 δις.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.