Καζάνι που βράζει η Αν. Μεσόγειος ελέω… «Γιαβούζ»

Καζάνι που βράζει η Αν. Μεσόγειος ελέω… «Γιαβούζ»

249
Καζάνι που βράζει η Αν. Μεσόγειος ελέω… «Γιαβούζ»

Η Τουρκία θα στείλει αύριο Πέμπτη το δεύτερο γεωτρύπανό της στην ανατολική Μεσόγειο με σκοπό την έναρξη εργασιών εξόρυξης υδρογονανθράκων στις αρχές Ιουλίου, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Όπως τόνισε ο Τούρκος υπουργός το «Γιαβούζ» θα προχωρήσει στη δεύτερη γεώτρηση στο τεμάχιο Φινίκε-1 μετά την κάθοδο του «Πορθητή» και συμπλήρωσε ότι όσοι προσπαθούν να «παραγκωνίσουν» την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την γείτονα χώρα.

Παράλληλα, ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι το βάθος των υδάτων στο εν λόγω τεμάχιο είναι στα 2.300 μέτρα και στόχος είναι η γεώτρηση να φτάσει στα 5.000-5.500 μέτρα, προσθέτοντας ότι χωρίς να υπάρχει γεώτρηση δεν είναι δυνατό να γνωρίζουν εάν υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητά την καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αναμένεται να κλείσει ουσιαστικά την πόρτα στην Τουρκία για την ένταξη της στην ΕΕ, ενώ το Reuters αναφέρει ότι η Κύπρος απειλεί με άσκηση βέτο σε κάθε συμφωνία για μελλοντική διεύρυνση, εκτός αν η ΕΕ σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Άγκυρα λόγω της απόφασής της για συνέχιση των γεωτρήσεων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.