Ποια πλοία επιλέγουν ως καύσιμο LNG

Ποια πλοία επιλέγουν ως καύσιμο LNG

878
Ποια πλοία επιλέγουν ως καύσιμο LNG

Ο επικεφαλής της πλατφόρμας AFI (Alternative Fuels Insight) του DNV GL, κ. Martin Wold, η οποία παρέχει στη ναυτιλιακή βιομηχανία πληροφορίες ως προς την αξιολόγηση της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων και τεχνολογιών (LNG, LPG, μεθανόλη, scrubbers, συστήματα μπαταριών), επεσήμανε ότι η ραγδαία ανάπτυξη της εγκατάστασης δεξαμενών LNG σε πλοία μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής στον τομέα των ναυτιλιακών καυσίμων.

Ο κ. Wold τόνισε ότι σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία 163 πλοία κατανάλωσης LNG, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί παραγγελίες για επιπλέον 155, προσθέτοντας ότι οι παραγγελίες για την ναυπήγηση πλοίων κατανάλωσης LNG έχουν παραμείνει σε σταθερά επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Ο ίδιος σημείωσε ότι τους πέντε πρώτους μήνες του 2019 οι παραγγελίες έχουν ξεπεράσει τα 40 πλοία κατανάλωσης LNG, ενώ υπάρχει τάση για αύξηση της χρήσης LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου σε μεγαλύτερης χωρητικότητας πλοία τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας AFI, οι εγκαταστάσεις δεξαμενών LNG στα πλοία αναμένεται να τριπλασιαστούν σε όγκο έως τα τέλη του 2020 συγκριτικά με τα 100.000 κ.μ. σήμερα, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην χρήση του LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου σε κρουαζιερόπλοια, δεξαμενόπλοια και containerships.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον κ. Wold, περίπου σε 3.553 πλοία έχουν εγκατασταθεί scrubbers, ενώ εντός του 2019 αναμένεται να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες εγκαταστάσεις σε 2.000 πλοία.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.