Σε τροχιά ανόδου η τιμή του πετρελαίου

Σε τροχιά ανόδου η τιμή του πετρελαίου

117
Σε τροχιά ανόδου η τιμή του πετρελαίου

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, επεσήμανε ότι είναι υπέρ της παράτασης της συμφωνίας των χωρών-μελών του OPEC για περικοπές στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, διατηρώντας ωστόσο οι χώρες-μέλη του τα σημερινά επίπεδα παραγωγής.

Οι λόγοι για τους οποίους προέβη στην συγκεκριμένη δήλωση ο Σαουδάραβας υπουργός ενέργειας είναι επειδή η Σαουδική Αραβία δεν επιθυμεί να επέλθει κάποια κατάρρευση στις τιμές του πετρελαίου, όπως είχε γίνει μια πενταετία πριν, ενώ το Ριάντ δεν προτίθεται να διεκδικήσει μερίδιο αγοράς από τις ΗΠΑ.

Η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ανέρχεται σε 9,60 εκατ. βαρέλια/ημέρα, μειωμένο κατά 700.000 βαρέλια/ημέρα συγκριτικά με τον στόχο των 10,31 εκατ. βαρελιών/ημέρα, που είχε τεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του OPEC.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί εντός του τρέχοντος έτους κατά 16%, ως απόρροια της συμφωνίας των χωρών μελών και μη του OPEC. Ωστόσο, ο παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ασιατικών χωρών και ΗΠΑ και η επιβράδυνση που καταγράφεται στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη οδήγησαν εντός της τελευταίας εβδομάδας σε μείωση της τιμής κάτω από τα $62 το βαρέλι.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.