Τι δείχνει ο Food Price Ιndex για τα εμπορεύματα διατροφής

Τι δείχνει ο Food Price Ιndex για τα εμπορεύματα διατροφής

148
Τι δείχνει ο Food Price Ιndex για τα εμπορεύματα διατροφής

Οι παγκόσμιες τιμές αγροτικών εμπορευμάτων διατροφής αυξήθηκαν και το Μάιο, για πέμπτο συνεχή μήνα, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες ώθησε προς τα πάνω τις τιμές τυριού και καλαμποκιού, σημείωσε πρόσφατα ο Food Agriculture Organisation (FAO) των Ηνωμένων Εθνών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Food Price Ιndex του FAO (FFPI) κινήθηκε κατά μέσο όρο στις 172,4 μονάδες έναντι 170,3 μονάδων τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι o FFPI ουσιαστικά συνιστά έναν δείκτη μέτρησης και αποτύπωσης της μηνιαίας μεταβολής των παγκόσμιων τιμών πέντε ομάδων εμπορευμάτων διατροφής (κρέας, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζάχαρη, φυτικό έλαιο) και προκύπτει από τον μέσο όρο των επιμέρους δεικτών τιμών των εμπορευμάτων αυτών.

Παράλληλα, ο FAO έκρουσε τον κώδωνα για τις εκτιμώμενες μειωμένες συγκομιδές καλαμποκιού στις -χτυπημένες από τις πλημμύρες- ΗΠΑ, οι οποίες είναι πιθανό να μειώσουν την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών το 2019. Απόρροια αυτού ήταν ο δείκτης τιμών δημητριακών να αυξηθεί τον Μάιο κατά 1,4%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά άλλους επιμέρους δείκτες, αυτός της ζάχαρης παρουσίασε μηνιαία πτώση 3,2%, ενώ αυτός των λαχανικών υποχώρησε κατά 1,1%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.