Την κατιούσα έχουν πάρει οι τιμές άνθρακα

Την κατιούσα έχουν πάρει οι τιμές άνθρακα

54
Την κατιούσα έχουν πάρει οι τιμές άνθρακα

Οι τιμές άνθρακα «βυθίζονται» στην Ευρώπη ως απόρροια της ολοένα και φθηνότερης καθαρής ενέργειας που κερδίζει μερίδιο αγοράς και ωθεί τα ορυκτά καύσιμα στο «χείλος του γκρεμού».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, τόσο οι τιμές φυσικού αερίου όσο και αυτές άνθρακα, υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα και είναι χαρακτηριστικό ότι το ICIS Dutch TTF gas benchmark κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες εξαμήνου τα τελευταία δέκα χρόνια. Αναμφίβολα στην παραπάνω εξέλιξη σημαντική είναι επίδραση των αυξημένων φορτίων LNG που καταφθάνουν στην Ευρώπη με την Caroline Bain, chief commodities economist της Capital Economics να επισημαίνει ότι το LNG είναι πλέον τόσο φθηνό που συναγωνίζεται τον άνθρακα.

Από την άλλη, ο Daniel Rossetto, managing director της Climate Mundial, σημείωσε στο Bloomberg ότι αυξάνονται οι πιέσεις των κυβερνήσεων στο εσωτερικό της Ευρώπης προκειμένου να εξαλειφθεί η χρήση άνθρακα. Ενδεικτικά, στο Ην. Βασίλειο δεν χρησιμοποιήθηκε άνθρακας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για περίπου 15 μέρες καθώς η χώρα κατευθύνεται προς την πλήρη απεξάρτησή της από αυτόν έως το 2025.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία, η οποία προσβλέπει στην σταδιακή διακοπή της λειτουργίας όλων των εργοστασίων που χρησιμοποιούν άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας έως το 2038.

Τέλος, ένας σημαντικός αριθμός αναλυτών δεν βλέπει η τιμή άνθρακα να μειώνεται περαιτέρω έως το τέλος του χρόνου με τις εκτιμήσεις τους να κάνουν λόγο για τιμή περί τα $60/τόνο.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.