Σε πτωτική πορεία οι απώλειες πλοίων

Σε πτωτική πορεία οι απώλειες πλοίων

202
Σε πτωτική πορεία οι απώλειες πλοίων

Μείωση κατά 50% καταγράφηκε στις απώλειες πλοίων το περασμένο έτος, συγκριτικά με τις 98 του 2017, ενώ πτώση κατά 55% σημειώθηκε σε σύγκριση με το μέσο όρο απωλειών της τελευταίας δεκαετίας, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Allianz Global Corporate & Specialty SE με τίτλο «Safety & Shipping Review 2019».

Οι μειωμένες απώλειες πλοίων, σύμφωνα με την έκθεση, οφείλονται στον περιορισμό των συμβάντων σε «επισφαλείς» για δυστυχήματα θαλάσσιες περιοχές (accident hotspots), όπως η ΝΑ Ασία, καθώς και στα ηπιότερα καιρικά φαινόμενα κατά την διάρκεια του περασμένου έτους συγκριτικά με άλλες χρονιές.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο ως προς την μείωση των συμβάντων διαδραμάτισε ο βελτιωμένος σχεδιασμός των πλοίων, τα προηγμένα τεχνολογικά συστήματα με τα οποία είναι εξοπλισμένα τα πλοία, καθώς και οι διαδικασίες ασφάλειας που τηρούνται από τα πληρώματα.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της Allianz, στις θαλάσσιες περιοχές κοντά στην Ν. Κίνα, την Ινδοκίνα, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες έλαβε χώρα το 1/4 των συνολικών απωλειών πλοίων το 2018, ενώ ακολουθούν οι περιοχές της Ανατ. Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και η θαλάσσια περιοχή γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναφορικά με τα καταγεγραμμένα περιστατικά ατυχημάτων σε πλοία, κατά την διάρκεια του 2018 αυτά ανήλθαν σε 2.698, πτώση μόλις 1% σε σχέση με το 2017, με τον κυριότερο λόγο εμφάνισης των παραπάνω περιστατικών να είναι η μηχανική βλάβη.

AGCS-Shipping-Review-2019-in-numbers-large

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.