Ο Τραμπ ανοίγει μέτωπα και οι αγορές πονοκεφαλιάζουν

Ο Τραμπ ανοίγει μέτωπα και οι αγορές πονοκεφαλιάζουν

86
Ο Τραμπ ανοίγει μέτωπα και οι αγορές πονοκεφαλιάζουν

Oι χρηματιστηριακές αγορές στην πλειονότητά τους παγκοσμίως κατέγραψαν απώλειες την περασμένη εβδομάδα (27-31/05) καθώς αναζωπυρώθηκε η πολιτική εμπορικού προστατευτισμού των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με νέες κυρώσεις το Μεξικό ως απάντηση στη «μεταναστευτική κρίση» στα σύνορα των δύο χωρών. Σαφέστατα οι αγορές δεν είδαν με καλό μάτι το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος άνοιξε νέο μέτωπο εμπορικών αντιπαραθέσεων μετά από αυτό με την Κίνα. Το Μεξικό, το οποίο παραδοσιακά αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, είναι πιθανό να στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις. Με την Ευρώπη και ενδεχομένως την Ινδία να βρίσκονται στα «ραντάρ» του Ντόναλντ Τραμπ, η λυσσαλέα προσπάθειά του να «γίνουν οι ΗΠΑ μεγάλες ξανά» φαίνεται πως επιδρά αρνητικά στον υπόλοιπο κόσμο. Την τρέχουσα εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται το Ην. Βασίλειο με την υποδοχή που έλαβε να είναι μάλλον ψυχρή.

Ο Μάιος αποτέλεσε ίσως τον χειρότερο μήνα για τις χρηματιστηριακές αγορές από τις αρχές του έτους, καθώς αυτές κατά μέσο όρο σημείωσαν απώλειες 6%, ενώ όσοι προτίμησαν να επενδύσουν στη στερλίνα είδαν τα κέρδη τους να κινούνται χαμηλότερα κατά 3%.

Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά νέα, η περίοδος είναι «ήσυχη» καθώς βρισκόμαστε στις αρχές καλοκαιριού. Το βασικό ερώτημα είναι πόσο όλες αυτές οι εμπορικές κυρώσεις καθώς και οι απειλές για αύξηση αυτών, επιδρούν στην πραγματική οικονομική δραστηριότητα. Είναι γεγονός ότι ορισμένοι κλάδοι όπως η αυτοκινητοβιομηχανία έχουν πληγεί περισσότερο από άλλους.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει αισθητά το τελευταίο διάστημα, ενώ η Fed εξακολουθεί να κρατάει στάση αναμονής ως προς τα επιτόκια αναφοράς. Εκτός ΗΠΑ, τόσο στο Ην. Βασίλειο όσο και στην Κίνα ο δείκτης PMI υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 50 μονάδων, ωστόσο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις δύο αυτές χώρες παραμένει ισχυρή. Την εβδομάδα αυτή αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η δημοσιοποίηση οικονομικών μεγεθών, όπως ο ISM και τα non-farm payrolls (νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ πλην αυτών στον αγροτικό τομέα).

Στο Ην. Βασίλειο, μετά την επικείμενη αποχώρηση της Τερέζα Μέι από τον πρωθυπουργικό θώκο, έχει ξεκινήσει η κούρσα διαδοχής με τη συμμετοχή αισίως 13 υποψηφίων με τους Γκόουβ και Τζόνσον να είναι τα φαβορί. Καθώς πλησιάζει η αποχώρηση Μέι δεν θα προκαλέσει σε κανέναν εντύπωση εάν ένας αριθμός υποψηφίων ακολουθήσει μια «σκληρή» ρητορική για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Πηγή: Quilter Cheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.