Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της λιμενικής διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων

Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της λιμενικής διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων

67
Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της λιμενικής διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων

Κατά την διάρκεια του 2019 υπολογίζεται ότι η παγκόσμια λιμενική διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων θα αυξηθεί κατά 2,5%, σύμφωνα με την Alphaliner, συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις για αύξηση της τάξης του 3,6%.

Οι προβλέψεις για εξασθένιση στον ρυθμό αύξησης της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων μέσω λιμένων εντός του τρέχοντος έτους προκύπτει από μια έρευνα που διεξήχθη από την Alphaliner σε πάνω από 250 λιμένες στον κόσμο, σύμφωνα με την οποία καταγράφηκαν μειωμένοι οι ρυθμοί ανάπτυξης στην διακίνηση containers κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, συγκριτικά με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, η αύξηση στην διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων μέσω των παραπάνω λιμένων ήταν της τάξης του 2,8% το πρώτο τρίμηνο του 2019, συγκριτικά με την αύξηση ύψους 6,6% το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και το 4,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Οι μειωμένοι όγκοι των διακινούμενων φορτίων στις τακτικές γραμμές του Ειρηνικού ως απόρροια του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ- Κίνας συνέβαλαν στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης στην λιμενική διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως.

Ανά γεωγραφική περιοχή σημειώθηκαν ανισορροπίες αναφορικά με την διαχείριση των εμπορευματοκιβωτίων μέσω λιμένων το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, μείωση κατά 10,1% καταγράφηκε στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από τους λιμένες της Μ. Ανατολής, ενώ μείωση της τάξης του 4,4% και 1,1% σημειώθηκε στη λιμενική διακίνηση containers σε Αφρική και  Ωκεανία, αντίστοιχα.

Αντιθέτως, αύξηση κατά 4,2% και 4,8% σημειώθηκε στην διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από λιμένες της Β. Αφρικής και της Κίνας.

Φωτό: Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.