Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τιμήθηκε με Βραβείο Ευκράντη

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τιμήθηκε με Βραβείο Ευκράντη

309
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τιμήθηκε με Βραβείο Ευκράντη
Η κ. Κατερίνα Λασκαρίδη, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, δίδει το Βραβείο «Μαριλένα Λασκαρίδη» στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Με την παρουσία πλήθους μελών και εκπροσώπων της θρησκευτικής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας αλλά και της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Μαΐου στο κτήριο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη η τελετή απονομής των ενδέκατων Βραβείων Ευκράντη. Τα Βραβεία Ευκράντη διοργανώνονται από τα Ναυτικά Χρονικά με τη συνεργασία του Ιδρύματος Λασκαρίδη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης και μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η απονομή του Βραβείου «Μαριλένα Λασκαρίδη» στον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Το Βραβείο «Μαριλένα Λασκαρίδη» θεσπίστηκε στη μνήμη της Μαριλένας Λασκαρίδη και απονέμεται σε πρόσωπα, τα οποία επιτυγχάνουν με το έργο τους την αριστεία στο ναυτιλιακό πολιτισμό και την αρωγή στην ελληνική ναυτιλιακή κληρονομιά και παράδοση.

Ο κ. Ελπιδοφόρος κατά τον ευχαριστήριο λόγο του προς τους παρευρισκόμενους, ο οποίος διακρινόταν από έναν έντονα εξομολογητικό χαρακτήρα και προσωπικό τόνο, σημείωσε συγκινημένος ότι και η δική του προσωπική διαδρομή είναι στενά συνδεμένη με την θάλασσα και τη ναυτιλία.

Ήταν στα χρόνια της τρίτης τάξης του Γυμνασίου, στην Θεσσαλονίκη όπου ζούσε ο Αρχιεπίσκοπος, όταν στο πλαίσιο του μαθήματος του επαγγελματικού προσανατολισμού ο ίδιος άκουσε για πρώτη φορά από τον δάσκαλό του για «τη ναυτιλία, η οποία και με γοήτευσε». Με την κάθοδο της οικογενείας στην Αθήνα, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα του, ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να γραφτεί «σε Λύκειο Ναυτικό», μία απόφαση που δεν άρεσε καθόλου στους γονείς του. Ο ίδιος «πεισματάρης όντας» αψήφησε τους γονείς του και όταν πια βρέθηκε στην Αθήνα, επιχείρησε να κάνει την αίτησή του αλλά η αίτησή του ήταν εκπρόθεσμη κι έτσι έχασε την δυνατότητα εγγραφής σε ναυτικό λύκειο.

Αλλά όπως ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε «η αγάπη μου για τη ναυτιλία δεν έλλειψε ποτέ από μέσα μου» και ίσως αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η οικογένειά του προέρχεται από «τους Χιώτες εκείνους που έφυγαν διωγμένοι με την καταστροφή της Χίου και εγκαταστάθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπάρχει μέχρι τώρα η μεγάλη παροικία των Χιωτών». Και ο ίδιος προσέθεσε ότι «ίσως στο DNA αυτό των Χιωτών, που είναι μεγάλοι στον χώρο το ναυτιλιακό και διαπρέπουν, οφείλεται η αγάπη μου και η αδυναμία που είχα ανέκαθεν και στη θάλασσα και στη ναυτιλία».

Ο κ. Ελπιδοφόρος ολοκλήρωσε την ομιλία του μεταφέροντας τις ευχές προς τους παρευρισκόμενους του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά/Studio Kominis

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.