Marine Tours: Διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού στη ναυτιλία

Marine Tours: Διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού στη ναυτιλία

505
Marine Tours: Διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού στη ναυτιλία

Παρουσία 300 στελεχών ναυτιλιακών εταιρειών και εκπροσώπων της ευρύτερης ναυτιλιακής κοινότητας πραγματοποιήθηκε το 7ο Maritime Trends Conference το Σάββατο, 18 Μαϊου 2019, από τον ταξιδιωτικό οργανισμό Marine Tours.

Στο επίκεντρο του συνεδρίου βρέθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις, αλλά και οι προοπτικές της ναυτιλιακής βιομηχανίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα σύγχρονα πρότυπα αποτελεσματικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Κατά το πρώτο πάνελ του συνεδρίου με θέμα “Market Trends & Conditions”, οι ομιλητές -υπό το συντονισμό του δημοσιογράφου Μηνά Τσαμόπουλου- παρουσίασαν τις παρούσες συνθήκες και τις μελλοντικές τάσεις της αγοράς.

Κατά τη διάρκεια του πάνελ ο κ. Γιάννης Κοτζιάς, πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Ναυτιλιακών Συμβάσεων και συνιδρυτής της Xclusiv Shipbrokers Inc. έστειλε αισιόδοξα μηνύματα για την αγορά ξηρού φορτίου, αναφέροντας ότι σημειώνει σημαντική άνοδο και έχει διπλασιάσει τον όγκο της το τελευταίο διάστημα, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις πολιτικές προστατευτισμού που έχουν κάνει την εμφάνισή τους πιο έντονη τα τελευταία χρόνια.

Ο καπτ. Δημήτρης Ματθαίου, διευθύνων σύμβουλος της Arcadia Shipmanagement & Aegean Bulk και πρόεδρος του Green Award Foundation αναφέρθηκε με τη σειρά του στο ζήτημα της περιβαλλοντικής αριστείας και στη σημασία της εκπαίδευσης για την υιοθέτηση μίας περιβαλλοντικά υπεύθυνης στάσης, επισημαίνοντας πως οι δράσεις του «σήμερα» θα έχουν καθοριστικό αποτέλεσμα για το «αύριο» του περιβάλλοντος και πως κάθε απόφαση που λαμβάνεται «υπογράφει» το μέλλον και των επόμενων γενεών.

Ο δρ. Γιώργος Δημόπουλος, επικεφαλής του Tμήματος R&D & Advisory της DNV GL, παρουσίασε τη νέα ψηφιακή εποχή της Ναυτιλίας και ανέλυσε τις προκλήσεις και τις αλλαγές που φέρει η ψηφιοποίηση στη ναυσιπλοΐα, επισημαίνοντας πως η χρήση των νέων τεχνολογιών προσφέρει πιο εύληπτη πληροφορία και άμεση ειδοποίηση.

Το πρώτο πάνελ ολοκληρώθηκε με την παρουσιάση του κ. Γιάννη Γ. Τιμαγένη, συνεργάτη της Timagenis Law Firm και καθηγητή στο Deree – Αmerican College of Greece, ο οποίος ανέπτυξε το φλέγον ζήτημα της χρηματοδότησης και των προβληματικών δανείων στη Ναυτιλία. Ιδιαίτερα τόνισε τη μετάβαση από τα παραδοσιακά στα εναλλακτικά κανάλια χρηματοδότησης και από την δύση στην ανατολή, αφού πάνω από 10% των χρηματοδοτήσεων του Κλάδου προέρχονται από Κινεζικές Τράπεζες. Ακόμη μίλησε για τις τεχνικές μεταβίβασης δανείων, οι οποίες εφαρμόζονται ευρέως τα τελευταία 5 έτη, ως εργαλείο αντιμετώπισης προβληματικών δανείων.

Ο κ. Κωνσταντίνος Οικονόμου, CEO της Marine Tours
Ο κ. Κωνσταντίνος Οικονόμου, CEO της Marine Tours

Στο επίκεντρο του δεύτερου πάνελ με θέμα “Τrends in Crew Management” βρέθηκε το ζήτημα της διαχείρισης πληρωμάτων και πως αυτό μπορεί να επηρεάσει την αποδοτική λειτουργία των ναυτιλιακών επιχείρησεων.

Κατά την ομιλία της, η δρ. Μαρία Προγουλάκη, Regional Representative & Senior Consultant, της Green-Jacobsen A/S και Καθηγήτρια στο Alba, Graduate Business School – The American College of Greece εστιάστηκε στις δεξιότητες που απαιτούνται πλέον από τα πληρώματα των πλοίων, στον διαρκώς μεταβαλλόμενο ναυτιλιακό κλάδο. Η δρ. Προγουλάκη εστίασε στην αξία των διαπροσωπικών δεξιοτήτων και σχέσεων και ανέδειξε τη σημασία τους στην απόδοση των managers μέσα στην εταιρεία. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση ότι η ικανότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις δεν είναι ζήτημα προσωπικού χαρακτήρα, ηλικίας ή επιστημονικού υποβάθρου, αλλά είναι μία ικανότητα η οποία αναπτύσσεται.

Στη συνέχεια, η καπτ Helle Andsbjerg, Maritime Consultant της Green-Jakobsen A/S, Life και Business mentor αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της επικοινωνίας των πληρωμάτων με τα στελέχη της στεριάς και στις ιδιαίτερες ανάγκες και προκλήσεις που προκύπτουν. Ιδιαίτερα, τόνισε τη σημασία που έχει η αμοιβαία εξοικείωση εκάστου μέρους με τις ανάγκες, τις δυνατότητες αλλά και το αντικείμενο δραστηριοποίησης του άλλου.

Ο κ. Vivek Menon, Head of Department – Occupational Health and Safety της Sea Health & Welfare αναφέρθηκε στους παράγοντες ευημερίας των πληρωμάτων και στη σημασία της διασφάλισης της ευημερίας για τη Ναυτιλία του μέλλοντος για την απόδοση και την ασφάλεια των πληρωμάτων, ενώ τόνισε την επιτακτική ανάγκη της επανατοποθέτησης και της εξέλιξης των σχετικών στρατηγικών και εργαλείων, ώστε η Ναυτιλία να ξαναγίνει ελκυστική στις νεότερες γενιές.

Από την μεριά της, η δρ. Kate Pike, Associate Professor, Senior Research Fellow στο SOLENT University επεσήμανε τις διαφορές ανάμεσα στα σταθερά και στα μεταβλητά πληρώματα, ενώ ανέδειξε την ιδιαίτερη αξία των σταθερών πληρωμάτων αναφορικά με την ευημερία τους, τη μείωση των χρόνων παράδοσης, τη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού και τη μείωση των κοστών πρόσληψης και εκπαίδευσης. Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία των ηγετικών και διοικητικών ικανοτήτων των 4 ανωτέρων αξιωματικών εν πλω, για την ασφάλεια και την ευημερία των πληρωμάτων.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.