Ινδία: Οι σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας «πονοκεφαλιάζουν» την βιομηχανία χάλυβα

Ινδία: Οι σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας «πονοκεφαλιάζουν» την βιομηχανία χάλυβα

59
Ινδία: Οι σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας «πονοκεφαλιάζουν» την βιομηχανία χάλυβα

O νέος κύκλος αμερικανικών κυρώσεων προς την Κίνα φαίνεται ότι πονοκεφαλιάζει τους εγχώριους παραγωγούς χάλυβα της Ινδίας, οι οποίοι φοβούνται ότι ο ασιατικός γίγαντας θα διοχετεύσει έναν σημαντικό όγκο χάλυβα στην εγχώρια ινδική αγορά με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν αισθητά οι τιμές.

Απόρροια αυτού είναι η ινδική βιομηχανία χάλυβα να φέρεται να ζήτησε από την κυβέρνηση την επιβολή δασμών ύψους 25% στις εισαγωγές κινεζικού χάλυβα προκειμένου να προστατευθεί η εγχώρια αγορά. Όπως σημειώνει το Reuters η ινδική κυβέρνηση ενδέχεται να λάβει τα μέτρα αυτά για ποσότητες χάλυβα, των οποίων οι τιμές κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα κόστη παραγωγής για τα ινδικά χαλυβουργεία.

Όπως σημειώνουν κύκλοι της ινδικής κυβέρνησης η Κίνα διαθέτει υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα χάλυβα την οποία λόγω αμερικανικών κυρώσεων μπορεί να διοχετεύσει στην Ινδία μέσω του Βιετνάμ και της Καμπότζη.

Τέλος να σημειωθεί ότι η Ινδία, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα χάλυβα στον κόσμο, αποτέλεσε καθαρό εισαγωγέα (οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις εξαγωγές) στα τέλη Μαρτίου μετά από τρία χρόνια καθώς διεθνείς αγοραστές στράφηκαν προς τις φθηνότερες εισαγωγές από την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.