
Οι νέες εμπορικές κυρώσεις που επέβαλε την περασμένη εβδομάδα (06-10/05) η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων μονοπώλησε το ενδιαφέρον των αγορών. Παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ–Κίνας συνεχίστηκαν την περασμένη Παρασκευή, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κινεζική πλευρά έκανε πίσω σε ορισμένα φλέγοντα ζητήματα με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί συμφωνία και να επιβληθούν κυρώσεις, οι οποίες είχαν μεν δρομολογηθεί αλλά καθυστερήσει ως ένδειξη καλής θέλησης όλο αυτό το διάστημα.
Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις των διεθνών αγορών έχουν κοπάσει, με τον World Index να υποχωρεί κάτω του 3%. Πού οφείλεται ωστόσο η ήπια αυτή υποχώρηση; Η πεποίθηση μεγάλης μερίδας αναλυτών είναι ότι πρόκειται για ακόμη μία κίνηση τακτικής και ότι εν τέλει η σινο-αμερικανική κόντρα θα καταλήξει σε συμφωνία. Και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι έχουν ανάγκη μιας τέτοιας εξέλιξης με τις αγορές να συμπεριφέρονται σαν να πρόκειται για μια καθυστέρηση της συμφωνίας παρά και όχι μια ακύρωση. Ωστόσο αυτός ο νέος κύκλος αβεβαιότητας αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη μεταβλητότητα των αγορών τις επόμενες εβδομάδες. Ο οικονομικός αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί και η παγκόσμια ανάπτυξη αλλά και εμπιστοσύνη φαντάζουν «εύθραυστες» αυτή τη στιγμή. Από την άλλη, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι το ισχυρό ράλι στις αγορές τους τέσσερις τελευταίους μήνες αποτέλεσε απόρροια της στρατηγικής της Fed, η οποία άλλαξε τη ρητορική της για τα επιτόκια αναφοράς. Εάν ωστόσο οι εμπορικές συνομιλίες εντατικοποιηθούν χωρίς να οδηγούμαστε σε «γάμο» με την οποία επίπτωση της εξέλιξης αυτής στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, μια μείωση των επιτοκίων από την Fed θα είναι πιο πιθανή από ποτέ. Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι Τραμπ και Σι Τζιπίνγκ θα συναντηθούν ξανά στα τέλη Ιουνίου στο πλαίσιο της G20 να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.
Εκτός ΗΠΑ, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,5% το α’ τρίμηνο του έτους. Οι συνομιλίες για το Brexit θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα (13-17/05) χωρίς ωστόσο να αναμένεται να οδηγήσουν κάπου και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί καταρρέουν.
Τέλος την εβδομάδα αυτή αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων σε ΗΠΑ και Κίνα.
Πηγή: Quilter Cheviot
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πακέτο 500 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση της ευρωπαϊκής επιστημονικής έρευνας. «Ο ρόλος της…
Ισχυρό comeback έκαναν οι παραγγελίες πλοίων κατανάλωσης μεθανόλης τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της πλατφόρμας Alternative Fuels Insight (AFI) του DNV. Συγκεκριμένα,…
Στην υπογραφή μιας σημαντικής συμφωνίας με «φόντο» το μεγαλεπήβολο έργο «Louisiana LNG» προχώρησαν πρόσφατα οι ενεργειακοί κολοσσοί Woodside και BP. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση…
Ο όμιλος Wärtsilä παρουσίασε την τεχνολογία NextDF για έναν τρίτο κινητήρα, τον κινητήρα διπλού καυσίμου Wärtsilä 46TS-DF. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη λειτουργία…
Η CMA D. ARGOUDELIS & CO S.A., κορυφαίος πάροχος λύσεων αυτοματισμού για τη ναυτιλιακή και βιομηχανική αγορά, ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά τη στρατηγική της…
Σε μια κίνηση με έντονες γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις προέβη πρόσφατα το Πεκίνο, με στόχο να αμβλύνει το εμπορικό χάσμα με την Ουάσιγκτον, το…
Η μέση ηλικία των bulk carriers έχει αυξηθεί τα τελευταία έτη, εξέλιξη της οποίας τα αίτια εντοπίζονται στις κινήσεις των πλοιοκτητών ακόμα και πριν…
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν και πάλι σήμερα πτώση, άνω του 3%, μετά την ανακοίνωση από τον ΟPEC+ μιας επιτάχυνσης της παραγωγής για τον…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ