Στόχοι σαμποτάζ τέσσερα πλοία κοντά στα ΗΑΕ

    441
    Στόχοι σαμποτάζ τέσσερα πλοία κοντά στα ΗΑΕ

    Τέσσερα εμπορικά πλοία αποτέλεσαν στόχο επιχειρήσεων σαμποτάζ στις 12 Μαΐου 2019, κοντά στα χωρικά ύδατα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στον Κόλπο του Ομάν, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ.

    Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα πληροφορίες για τον τύπο του σαμποτάζ που υπέστησαν τα πλοία, ωστόσο σύμφωνα με το ΥΠΕΞ των ΗΑΕ δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ναυτικών, ούτε διαρροή καυσίμων στην θάλασσα. Από την άλλη σημαντικές υλικές ζημιές προκλήθηκαν στα πλοία.

    Το περιστατικό έλαβε χώρα ανατολικά της Φουτζέιρα, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους ανεφοδιασμού των πλοίων με καύσιμα. Από το περιστατικό, ωστόσο δεν διακόπηκαν, ούτε επηρεάστηκαν οι λειτουργίες του συγκεκριμένου λιμένα.

    Ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, δήλωσε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, ότι δύο εκ των τεσσάρων παραπάνω πλοίων ήταν δεξαμενόπλοια σαουδαραβικών συμφερόντων τα οποία κατευθύνονταν προς τον Αραβικό Κόλπο.

    Σύμφωνα με τον κ. Al-Falih ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια προοριζόταν να εφοδιαστεί με αργό σαουδαραβικό πετρέλαιο από το λιμάνι του Ras Tanura, με στόχο να το παραδώσει σε πελάτες της Saudi Aramco στις ΗΠΑ.

    Ο Σαουδάραβας υπουργός ενέργειας τόνισε ότι η εν λόγω επίθεση στόχευε στην υπονόμευση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, καθώς της ασφάλειας στον εφοδιασμό πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Έρευνα διεξάγεται με την συμμετοχή διεθνών οργανισμών για να διαπιστωθεί ποιος κρύβεται πίσω από το περιστατικό σαμποτάζ στα τέσσερα πλοία.

    Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ναυτιλιακή Διοίκηση των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι όσα πλοία αμερικανικών συμφερόντων βρίσκονται σε θαλάσσιες διαδρομές της Μ. Ανατολής ενδεχομένως να αποτελέσουν στόχους ιρανικών δυνάμεων.

    Ωστόσο η συγκεκριμένη είδηση γράφεται με επιφύλαξη καθώς ορισμένες αρχές των ΗΑΕ αναφέρουν ότι το περιστατικό σαμποτάζ δεν υφίσταται.

    Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.