Μία ενιαία αγορά δημιουργείται στην αφρικανική ήπειρο;

Μία ενιαία αγορά δημιουργείται στην αφρικανική ήπειρο;

534
Μία ενιαία αγορά δημιουργείται στην αφρικανική ήπειρο;

Το 2018 σαράντα τέσσερις χώρες της Αφρικής υπέγραψαν συμφωνία για την ίδρυση της African Continental Free Trade Area (AfCFTA).

Αντικείμενο της συμφωνίας ήταν η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς στην αφρικανική ήπειρο για την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, υπηρεσιών και ατόμων, καθώς και για την πραγματοποίηση επενδύσεων μεταξύ των χωρών που εντάσσονται στην AfCFTA.

Οι αφρικανικές χώρες που εργάζονται για την υλοποίηση του συγκεκριμένου φιλόδοξου σχεδίου στοχεύουν στην δημιουργία της μεγαλύτερης στον κόσμο ελεύθερης εμπορικής ζώνης.

Μεταξύ των κρατών που έχουν υπογράψει τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι ο Νίγηρας, η Ρουάντα, το Τσαντ, η Ανγκόλα, η Κένυα και η Αιθιοπία, ενώ η συμφωνία έχει υποβληθεί προς επικύρωση από τα κράτη που συμμετέχουν στη συμφωνία σε εναρμόνιση με την εθνική τους νομοθεσία. Πρόσφατα η Γκάμπια αποτέλεσε την 22η χώρα που επικύρωσε την συμφωνία για την ίδρυση της AfCFTA.

Η δημιουργία της AfCFTA έχει ιδιαίτερη αξία για την Αφρική, καθώς οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών της ηπείρου υπόκεινται σε πλήθος δασμών και κανονισμών, γεγονός που υποσκάπτει τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις.

Σύμφωνα με το World Economic Forum, το ενδοαφρικανικό εμπόριο συγκριτικά με το συνολικό εμπόριο της Αφρικής κυμαίνεται στο 20%, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 69% και στην Ασία περίπου 59%.

Ενώ μεγάλα αφρικανικά κράτη, όπως η Αίγυπτος και η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής, υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την υλοποίηση της AfCFTA, η Νιγηρία μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο καθώς υπάρχει σθεναρή αντίσταση από εργατικά σωματεία, ενώ μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.