Saudi Aramco: Η πιο κερδοφόρα εταιρεία του πλανήτη

Saudi Aramco: Η πιο κερδοφόρα εταιρεία του πλανήτη

942
Saudi Aramco: Η πιο κερδοφόρα εταιρεία του πλανήτη

Oι πρόσφατα ανακοινωθείσες οικονομικές επιδόσεις της Saudi Aramco έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο κρατικός σαουδαραβικός κολοσσός αποτελεί την πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο, ξεπερνώντας αμερικανικούς κολοσσούς όπως η Apple και η Exxon Mobil.

Ειδικότερα για το 2018, τα καθαρά κέρδη της Aramco, η οποία την Δευτέρα 8 Απριλίου ολοκλήρωσε την έκδοση του πρώτου διεθνούς ομολόγου στην ιστορία της, ανήλθαν στα $111,1 δις.

Να σημειωθεί ότι για την είσοδο της Aramco στις διεθνείς αγορές ομολόγων, ο σαουδαραβικός κολοσσός κλήθηκε να αποκαλύψει λεπτομερή οικονομικά στοιχεία με έναν μεγάλο αριθμό Σαουδαράβων αξιωματούχων να ελπίζει ότι τα όποια σύννεφα γύρω από την πολλάκις αναβληθείσα δημόσια εγγραφή της εταιρείας, πλέον θα εξαφανιστούν.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα αυξάνονται οι φωνές σύμφωνα με τις οποίες η πολυαναμενόμενη IPO της Saudi Aramco θα πραγματοποιηθεί τελικά το 2021 με τον Πρίγκιπα του Θρόνου, Mohammed bin Salman, να στοχεύει στην άντληση κεφαλαίων δεκάδων δις δολαρίων προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας της χώρας από το πετρέλαιο.

Τέλος όπως αναφέρει στη Wall Street Journal ο Theodore Holland, portfolio manager της Fisch Asset Management, πολλά από αυτά τα οικονομικά στοιχεία δεν είχαν δημοσιοποιηθεί ποτέ άλλοτε στο παρελθόν και η πρόσφατη αυτή εξέλιξη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την-κατά πολλούς- μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή εταιρείας στην ιστορία.

Φωτό: Saudi Aramco

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.