Αυστραλία: Σε χαμηλά δεκαετίας οι τιμές άνθρακα

Αυστραλία: Σε χαμηλά δεκαετίας οι τιμές άνθρακα

69
Αυστραλία: Σε χαμηλά δεκαετίας οι τιμές άνθρακα

Την περασμένη εβδομάδα (01-05/04) οι τιμές θερμικού άνθρακα της Αυστραλίας υποχώρησαν στα χαμηλότερα εβδομαδιαία επίπεδα των δέκα τελευταίων ετών καθώς η ζήτηση μειώθηκε σημαντικά μετά το τέλος του χειμώνα ενώ μαίνονται ακόμα οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ειδικότερα, οι τιμές άνθρακα για άμεση φόρτωση από τον τερματικό σταθμό Newcastle της Αυστραλίας μειώθηκαν κατά σχεδόν 20% στα $72/τόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Nα σημειωθεί ότι στα μέσα του 2018 οι τιμές άνθρακα κατά μέσο όρο άγγιζαν τα $120/τόνο, γεγονός που καταδεικνύει ότι παρατηρείται έκτοτε μια μείωση της τάξης του 40%.

Η πτώση έρχεται λίγες μέρες μετά αφότου αυστραλιανά ανθρακωρυχεία και ιαπωνικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θέσπισαν μια fix τιμή παράδοσης άνθρακα στα $94,75/τόνο για το διάστημα μεταξύ Απριλίου 2019-Μαρτίου 2020.

Τέλος έμποροι και αναλυτές σημειώνουν ότι η μείωση της τιμής αυστραλιανού άνθρακα αποτελεί απόρροια της εξασθενημένης βιομηχανικής δραστηριότητας σε Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, η οποία πυροδοτεί ανησυχίες για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.